Categories Fotbal

Norocul și-a întors fața spre naționala noastră

Naţionala de fotbal a României a smuls un egal incredibil în faţa echipa Elveţiei, scor 2-2 (0-2), luni seara, pe Swissporarena din Lucerna, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.

Elveţia a condus prin golurile înscrise de Zeki Amdouni (28, 41) şi a ratat multe alte ocazii, însă România a avut un final remarcabil, cu două goluri marcate de Valentin Mihăilă (89, 90+2).

Echipa antrenată de Murat Yakin a avut o dominare cvasitotală în prima repriză, pe care a încheiat-o cu 10-1 la capitolul şuturi la poartă şi cu 74% posesie.

 

Gazdele au avut prima ocazie în min. 5, când Zakaria a pătruns în careu, dar şutul său a fost blocat de Burcă. Două minute mai târziu, portarul Moldovan l-a blocat pe Amdouni. Acelaşi Amdouni a trecut pe lângă deschiderea scorului (14), nereuşind să ajungă la centrarea lui Xhaka. Micuţul Vargas a creat şi el pericol, cu o lovitură de cap de lângă Nedelcearu (19).

Nati a deschis scorul în min. 28, când Amdouni a reluat în plasă mingea centrată de Vargas şi deviată de Manea, profitând şi de ieşirea neinspirată din poartă a lui Moldovan.

Ofensiva elveţiană a continuat, iar Burcă l-a blocat la sacrificiu pe Freuler (34). Amdouni a ratat un nou gol (35), şutul său de la 16 metri ocolind de puţin poarta.

Amdouni a reuşit dubla (41), la capătul unui contraatac rapid, lansat de Shaqiri, după ce tricolorii s-au replicat greoi în urma unui corner în careul elveţian. Amdouni (44) nu a fost departe de un hat-trick, dar a trimis pe lângă poartă, după ce a fost găsit liber în careu de Xhaka.

Elveţia a început în forţă şi repriza a doua, dar Shaqiri (46) a ratat incredibil din câţiva metri, la centrarea lui Xhaka.

Gazdele au ridicat piciorul de pe acceleraţie, preferând un joc de conservare a rezultatului, dar România a prins tot mai mult curaj. Elveţia a continuat să controleze jocul şi a fost echipa care a creat ocazii.

 

Vargas a tras din unghi (67), dar Moldovan a respins. Portarul Rapidului s-a remarcat şi în min. 69, la şutul trimis de Shaqiri de la 18 metri. Zakaria (70) a fost blocat in extremis de Sorescu la pătrundere în careu. Sow (78) a ratat o ocazie foarte mare, de la 9 metri, şutul său fiind respins de Moldovan.

În min. 81, arbitrul Orsato a acordat penalty pentru gazde, după o intervenţie a lui Manea în faţa lui Steffen. În urma reluărilor video, Orsato a revenit asupra deciziei.

Finalul meciului a fost incredibil, Moruţan şi Mihăilă (foto) conlucrând pentru două goluri nesperate ale României. În min. 89, Moruţan a centrat lung de pe dreapta, iar Mihăilă a reluat splendid din voleu în poarta lui Sommer. În min. 90+2, acelaşi Moruţan l-a lansat pe Mihăilă, iar rapida aripă a Parmei a sprintat, învvingându-l pe Sommer cu un şut la colţul scurt.

Elveţia putea totuşi obţine victoria, dar debutantul Bislimi (90+8) a reluat în transversală din 6 metri.

România a obţinut un punct foarte important, însă poate nemeritat după aspectul jocului, şansa fiind de mai multe ori de partea tricolorilor în acest meci.

 

 

Swissporarena pare să fie un stadion cu noroc pentru echipa României, care a câştigat pe 30 mai 2012 cu 1-0 un meci amical, prin golul lui Gheorghe Grozav. De atunci, Elveţia a câştigat toate cele nouă meciuri jucate la Lucerna.

Elveţia marcase cel puţin trei goluri în şapte din ultimele sale nouă meciuri din preliminariile EURO pe teren propriu. Elveţia venea după şase victorii în preliminariile EURO, cea mai lungă serie a sa de victorii din calificările competiţiei.

Shaqiri a bifat selecţia cu numărul 113, el fiind implicat în 60 de goluri marcate de naţionala Elveţiei.

Un moment neaşteptat s-a produs în min. 72 al partidei de la Lucerna, când un copil a pătruns pe teren şi jocul a fost întrerupt câteva zeci de secunde.

România încheie cu două egaluri fereastra internaţională din iunie, un bilanţ bun, care o menţine pe locul secund şi în cursa de calificare.

Echipa antrenată de Edward Iordănescu va juca acum două meciuri acasă, cu Israel (9 septembrie) şi Kosovo (12 septembrie).

Elveţia – România 2-2 (2-0)
Au marcat: Zeki Amdouni (28, 41), respectiv Valentin Mihăilă (89, 90+2).
Lucerna, Swissporarena: 14.700 spectatori
Preliminariile EURO 2024 – Grupa I

Au evoluat echipele:
Elveţia: 1. Yann Sommer – 4. Nico Elvedi, 5. Manuel Akanji, 13. Ricardo Rodriguez – 2. Edimilson Fernandes (22. Fabian Schaer, 90), 6. Denis Zakaria (15. Djibril Sow, 75), 10. Granit Xhaka (căpitan), 8. Remo Freuler – 23. Xherdan Shaqiri (16. Uran Bislimi, 90+1), 17. Ruben Vargas (11. Renato Steffen, 75) – 7. Zeki Amdouni (9. Haris Seferovic, 59). Selecţioner: Murat Yakin.
Rezerve neutilizate: 12. Yves Mvogo, 21. Gregor Kobel – 3. Ulisses Garcia, 14. Steven Zuber, 18. Cedric Zesiger, 19. Andi Zeqiri, 20. Michael Aebischer.
România: 12. Horaţiu Moldovan – 4. Cristian Manea, 5. Ionuţ Nedelcearu, 15. Andrei Burcă, 3. Radu Drăguşin, 23. Deian Sorescu (18. Darius Olaru, 73) – 11. Ianis Hagi (13. Valentin Mihăilă, 57), 22. Vladimir Screciu (8. Alexandru Cicâldău, 84), 10. Nicolae Stanciu (căpitan), 19. Florinel Coman (21. Olimpiu Moruţan, 58) – 7. Denis Alibec (9. George Puşcaş, 73). Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 1. Ştefan Târnovanu, 16. Marian Aioani – 2. Valentin Ţicu, 6. Tudor Băluţă, 14. Marius Marin, 17. Adrian Rus, 20. Dennis Man.

About Author