Categories Alte sporturi

Clubul Crişul “reînvie” secţia de tenis de masă

 

Clubul Sportiv Crişul Oradea prin Ordinul Ministrului Tineretului şi Sportului (OMTS) nr.617 din 24.08.2021 privind secţiile pe ramură de sport, a reuşit introducerea ramurii de sport tenis de masă , în Certificatul de Identitate Sportivă al clubului.
Începând cu data de 04 decembrie, tinerii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani, care doresc să practice această ramură sportivă, o pot face probabil în cea mai mare sală de tenis de masă pentru copii, la Sala de tenis de masă a Clubului Tibclau unde există 12 mese competiţionale I.T.T.F şi 3 roboţi, în cadrul complexului Era Shopping Park, luni, miercuri şi vineri între orele 18.00-20.00, sub îndrumarea instructoarei de tenis de masă, BORZÁSI Edina.

Istoricul acestui sport este unic și deosebit de interesant. A fost ca și cum o civilizație întreagă ar fi apărut dintr-o dată, pentru a dispărea, mai apoi, în uitare, renăscând după un timp cu aceeași vigoare, dar, de această dată, urmând calea firească a afirmării și perfecționării. Cea dintâi perioadă a istoriei sale se plasează între începutul anilor 1880 și 1904, perioadă în care noul joc a devenit una din marile pasiuni ale sfârșitului de secol, provocând reacții pro și contra, de o intensitate rar întâlnită, pentru ca apoi, cam până în 1922, să intre într-un anonimat deplin, dispărând din preocupări la fel de brusc cum apăruse. Și când totul părea pierdut în uitare, indiferența ștergând orice urme, s-au ivit câțiva promotori care, amintindu-și distracția ce marcase începutul de veac, au transformat-o întrun sport în adevăratul sens al cuvântului.

O zi memorabilă pentru istoria tenisului de masă a fost 15 ianuarie 1926, deoarece la acea dată s-a pus prima semnătură pe actul de naștere al Federației Internaționale, dar și al Campionatelor Mondiale.
Forul conducător la nivel naţional, în anul 1926 era la Oradea, unde funcţiona Federaţia Societăţilor Române de Tenis de Masă, premergătoare federaţiei naţionale de specialitate, care a luat fiinţă la 1 octombrie 1931 (după înfiinţarea UFSR în 1930) şi s-a numit Federatia Româna de Ping-Pong, cu sediul la Oradea. Activitatea desfăşurată nu a fost tocmai propice, neexistând coeziune în opiniile care priveau direcţiile de acţiune. în 1939, luând fiinţă un nou for diriguitor, cu sediul la Bucureşti sub denumirea Federaţia de Tenis de Masă, care în 1940 nu mai funcţiona ca organism independent, ci în cadrul celei de tenis (de câmp). După război, în 1945, OSP a început o largă popularizare a acestui joc, iar din 1950, forul conducător purta denumirea de Comisia Centrală de Tenis din cadrul Comitetului pentru Cultură Fizică şi Sport (CCFS). Cel mai mare succes l-a constituit includerea acestui sport în programul Jocurilor Olimpice începând din anul 1988.
Principalele beneficii aduse de tenisul de masă sunt:
• sporirea concentrării şi a stării de vigilenţă
• stimularea funcţionării creierului
• dezvolatrea gândirii strategice
• antrenarea coordonării văz/mână
• exerciţiu fizic pentru toate grupele de muşchi fără a deforma organismul
• un bun mijloc de socializare
“În ultima perioadă am primit foarte multe solicitări de la tineri orădeni, de a asigura posibilitatea practicării tenisului de masă, în cadrul Clubului Sportiv Crişul Oradea. Desigur pentru mine bucuria a fost cu atât mai mare cu cât am văzut atâţia tineri dornici de a practica tenis de masă, şi mai ales pentru că eu insămi am practicat această ramură sportivă, find sportivă de performanţă, legitimată la clubul Crişul. Pe vremuri echida feminină de tenis de masă, pregătită de către regretatul antrenor Sift Ludovic, echipă cu foarte multe rezultate valorice. Aşadar avem responsabilitatea morală, înainte de toate, să renaştem această secţie, în cadrul clubului Crişul.” – PETŐ Dalma Csilla, director C.S. Crişul Oradea

About Author