Categories Fotbal

Campionatul Mondial de fotbal din 2034 încă fără o dată exactă

De când Arabia Saudită a primit organizarea Cupei Mondiale din 2034 (a fost singura națiune care și-a depus candidatura), s-a lansat pe piață ipoteza că turneul final se va disputa în intervalul noiembrie – decembrie. Așa cum a fost și CM 2022, din Qatar. Dar, iată că lucrurile nu stau tocmai astfel.

Arabia Saudită analizează posibilitatea de a găzdui Cupa Mondială din 2034 în lunile tradiționale, adică iunie și iulie, și asta în ciuda temperaturilor zilnice de peste 40 de grade Celsius. Chiar ministrul Sportului a transmis că se vrea o CM organizată vara.

Cupa Mondială din Qatar a fost prima competiție din istorie disputată în noiembrie-decembrie, iar asta a forțat ligile europene de top să oprească întrecerile interne timp de cel puțin șase săptămâni.

FIFA a stabilit pe repede înainte organizarea turneului din 2034. În octombrie, întâmplarea a făcut ca Arabia Saudită să rămână singura candidată la postul de gazdă a mondialului. Ministrul saudit al Sportului a negat ideea conform căreia drepturile de găzduire pentru turneul din 2034 au fost direcționate către regatul bogat în petrol de către FIFA, în urma legăturii strânse a președintelui Gianni Infantino cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Într-unul dintre rarele interviuri, prințul Abdulaziz bin Turki Al Faisal a declarat pentru postul britanic BBC că ia în calcul atât desfășurarea campionatului pe perioada iernii, cum era discutat inițial, cât și varianta tradițională, de a se juca în lunile de vară. „Cu siguranță studiem ambele opțiuni pentru a vedea care este cea mai bună opțiune pentru a găzdui Cupa Mondială”, a spus ministrul Sportului într-un interviu la Jeddah.

Este bine de știut că în Arabia Saudită luna iunie vine cu temperaturi medii de peste 40 de grade Celsius. În noiembrie, mediile sunt undeva la 32 de grade. Arabii sunt, însă, optimiști: „Avem 10 ani să lucrăm la asta, am început deja în multe locuri, așa că avem destul timp să o facem ca la carte”.

About Author