Categories Tenis

Simona Halep: Triumful adevărului este o reabilitare

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, a cărei suspendare a fost redusă de la patru ani la nouă luni de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a afirmat, marţi seara, într-o postare pe Instagram, că sprijinul manifestat de numeroşi români a ajutat-o să lupte pentru stabilirea adevărului în acest caz.

”Sprijinul copleşitor din partea atâtor români mi-a întărit hotărârea şi mi-a permis să lupt pentru această cauză până la o concluzie dreaptă şi onorabilă”, a afirmat Halep în mesajul său.

”În această călătorie provocatoare, credinţa mea neclintită în integritatea adevărului şi în principiile dreptăţii a fost farul meu. În ciuda faptului că m-am confruntat cu acuzaţii defăimătoare şi cu o opoziţie formidabilă, spiritul meu a rămas plin de susţinere, ancorat în convingerea mea neclintită că sunt un sportiv curat. Această încercare a fost o dovadă a rezistenţei, iar triumful adevărului este o reabilitare dulce-amăruie, care, deşi târzie, este extrem de îmbucurătoare”, a mărturisit fostul lider mondial.

Halep a ţinut să îşi exprime ”sincera recunoştinţă” echipei sale juridice, ”a cărei credinţă fermă şi dăruire excepţională au fost esenţiale în navigarea prin aceste vremuri tulburi”, dar şi sponsorilor ei, fanilor fideli, dar şi unor colegi, care au fost ”pilonii” săi de susţinere, oferindu-i sprijin şi solidaritate neclintită.

Simona Halep a subliniat trei lucruri din decizia luată de TAS: (1) ”Cu o decizie unanimă, tribunalul m-a exonerat de orice abatere legată de acuzaţii de dopaj sangvin”, (2) ”De asemenea a fost determinat în unanimitate că incidentul nefericit cu testul pozitiv la roxadustat a rezultat din contaminarea accidentală a suplimentului, ceea ce a condus la o sancţiune redusă la nouă luni”, (3) ”În plus, tribunalul a solicitat ITIA să mă despăgubească cu 20.000 de franci elveţieni”.

”Privesc înainte şi aştept cu nerăbdare să întorc această pagină şi să revin în circuit un spirit revigorat”, a concluzionat Halep.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

”Procedura de apel a TAS a cuprins procese intensive şi o audiere de trei zile care a avut între 7 şi 9 februarie, la Lausanne. Comisia TAS a audiat numeroşi experţi şi martori, majoritatea prezenţi fizic la audiere. Comisia a determinat în unanimitate ca perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de tribunalul independent al ITF să fie redusă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023. Întrucât termenul a expirat înainte ca apelul să fie depus la TAS, completul TAS a hotărât că e oportun să emită dispoziţia cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător”, se arată în comunicatul TAS.

Simona Halep fusese suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, pe 12 septembrie 2023, de către Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). ITIA a precizat atunci că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentele nutriţionale din cauza cărora consideră că a fost testată pozitiv şi a fost suspendată patru ani pentru dopaj.

Halep cere despăgubiri mai mari de 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care produce Schinoussa Superfoods, după ce testul pozitiv la roxadustat (medicament folosit de oamenii cu anemie, n. red.) din 2022, de la US Open.

About Author