Categories Handbal

Schimbare de strategie, prioritate au tinerii

Miercuri (12.06), la Oradea Arena, s-a desfășurat o conferință de presă cu ocazia încheierii sezonului competițional 2023/24. În cadrul acestei acțiuni, din partea secției de handbal au participat antrenorii Cosmin Liberț și Dan Pițigoi. Aceștia au făcut radiografia sezonului recent încheiat și au discutat despre viitor.

În deschidere, directorul CSM Oradea, Șerban Sere a făcut următoarele precizări:

„S-a încheiat un sezon cu bune și cu rele, aș spune. Am alternat jocurile bune cu cele mai puțin reușite, dar fără îndoială un rol important l-au jucat accidentările, de care echipa noastră de handbal a avut parte pe toată durata sezonului. Sezonul a culminat cu participarea la turneul de baraj, acolo unde echipa a avut o comportare bună, în mod deosebit pe parcursul primului meci.

Știu că există o preocupare și anticipez că se va discuta despre o eventuală revenire a echipei de handbal în primul eșalon chiar dacă în plan sportiv aceasta nu a fost obținută, ea clasându-se pe locul 3 atât în playoff-ul de promovare, cât și la turneul de baraj, adică exact sub linie. Astfel, au circulat deja zvonuri că o anumită echipă nu se va înscrie în Liga Zimbrilor pentru sezonul 2024/25, moment în care CSM Oradea ar putea să preia acest loc. Deocamdată nu este ceva confirmat în acest sens, dar pentru a anticipa o discuție pe marginea acestui subiect doresc să precizez următoarele:

În sezonul 2024/25, echipa de handbal va juca tot în Divizia A. Motivele sunt multiple, principalele fiind partea financiară, respectiv timpul foarte scurt ceea ce face imposibilă construirea unui lot de jucători competitiv. Privind partea financiară am avut o discuție inclusiv la nivel de conducere al municipiului Oradea, vizavi de strategia pe sport. În acest moment bugetul alocat CSM Oradea nu permite participarea în primul eșalon la toate secțiile clubului. Este o realitate evidentă, pe care trebuie să o acceptăm așa cum este. De aceea, împreună cu reprezentanții secției de handbal încercăm să construim o strategie pe termen mediu și lung.

Este cunoscut faptul că încă de anul trecut în proiectul echipei de handbal a fost cooptat Dan Pițigoi, antrenor la LPS Bihorul. Acesta a făcut o echipă foarte bună cu antrenorul principal Cosmin Liberț. Nu e mai puțin adevărat că domnul Pițigoi desfășoară o activitate remarcabilă la nivel juvenil, fiind antrenor inclusiv la un lot național de juniori al României. Pe de altă parte pentru a avea acoperite toate categoriile de vârstă am avea nevoie de un al 2-lea post la catedra de handbal din cadrul LPS Bihorul, care sunt partenerii noștri. Domnul Pițigoi este singur și poate să acopere două grupe de juniori, fiind în paralel implicat la CSM Oradea cu echipa de seniori.

În acest fel vom putea face performanță, având atât componenta sportivă, la nivel piramidal, cât și cea financiară pregătite corespunzător. Nu trebuie ascuns faptul că resurse din partea Primăriei Oradea vor fi direcționate către echipa de fotbal a orașului, care tocmai a promovat în cel de-al 2-lea eșalon. Așadar, din punct de vedere financiar este imposibilă accederea imediată în primul eșalon, chiar dacă o astfel de oportunitate se va prezenta în următoarele zile sau săptămâni. „

 

Antrenorul principal, Cosmin Liberț a declarat următoarele:

„Consider că a fost un sezon bun, spre reușit, raportat la condițiile existente. Nu vreau să vă duceți cu gândul la faptul că echipa de handbal nu a beneficiat de condiții optime pentru nivelul la care a evoluat. Ținând cont de resursele financiare cu care am început sezonul și la care ne-am raportat, într-adevăr, dacă eram mai atenți în cele două jocuri de acasă din playoff pe care nu le-am câștigat deși trebuia, puteam să jucăm cu promovarea pe masă în ultima etapă, cu Alexandria.

Ne raportăm la problema financiară, care se resimte și la noi, la fel ca la orice altă disciplină. Aceasta ne-a pus în imposibilitatea de a ne consolida lotul de jucători în perioada de iarnă, în contextul accidentărilor. Astfel, am abordat playoff-ul de promovare cu același lot de jucători. Din lotul cu care am început sezonul am pierdut pe parcurs doi jucători importanți, Sfârlea și Milu Mihai. Am ajuns în cele din urmă la barajul de promovare, unde am fost egalii lui CSM Vaslui timp de 48-50 minute. Vorbim de o echipă din primul eșalon, cu buget și resurse net superioare. Am terminat barajul cu o victorie, prin care am putut să justificăm prezența la baraj, prin clasarea pe locul 3.”

Referitor la eventualitatea înscrierii echipei în primul eșalon pentru sezonul 2024/25, dacă această oportunitate se va ivi în următoarea perioadă, antrenorul CSM Oradea a afirmat:

„Nu doresc să repetăm greșeala din urmă cu doi ani. Acea greșeală de a forța lucrurile și a merge în prima ligă cu orice preț. Chiar dacă s-ar face rost de bani, în acest moment este dificil spre imposibil să găsești jucători autohtoni de valoare care să-ți ofere garanția că te vei salva de la retrogradare la finalul sezonului 2024/25. Pe urmă s-ar deschide discuția despre jucătorii străini. Ca să transferi și legitimezi cinci jucători străini, numai din taxe ar trebui achitat 30.000 euro. Sumă uriașă pentru o echipă nou promovată. Și atunci, strategia noastră este să construim o echipă competitivă în liga a 2-a și care să reprezinte un exemplu pentru tinerii pe care încercăm să-i formăm și promovăm la Oradea. Noi chiar am încercat să acordăm tinerilor orădeni minute de joc în Divizia A. Un exemplu este David Mateaș, care la 17 ani a marcat două goluri la turneul de baraj. Nu știu câți sportivi din Oradea se pot mândri cu așa ceva. Să fii în competiție cu un club precum Steaua. Ne dorim să avem cât mai mulți jucători orădeni în lot.”

Întrebat despre configurația lotului pentru sezonul 2024/25, Cosmin Liberț a declarat:

„Ciprian Aungurenci a semnat cu CSM Vaslui și va juca în primul eșalon în sezonul următor. Echipă cu care ne-am bătut la baraj. În schimb, Emilian Turcu, având o vârstă înaintată și având numeroase probleme medicale în ultimii ani, a luat decizia de a renunța la activitatea de jucător. Acestea sunt certitudini.

Cu restul jucătorilor suntem în discuții pentru prelungirea contractelor. Evident sunt câțiva jucători de care ne vom despărți. În funcție de ce jucători vom găsi liberi de contract și disponibili să accepte condițiile noastre vom anunța în perioada următoare noutățile.”

 

Dan Pițigoi, antrenor secund la CSM Oradea și antrenor la echipele de juniori ale LPS Bihorul Oradea, a declarat:

„Am încercat să promovăm cât mai mulți jucători la nivel de seniori în sezonul recent încheiat. Am promovat șase juniori, patru jucători de câmp și doi portari. Toți au făcut parte din lotul echipei de seniori. Pentru viitor ne dorim să aducem și alții. Ei sunt foarte tineri, au încă doi ani de juniorat, astfel încât nu pot face parte din lotul echipei de seniori în permanență.

Singurul jucător junior care este component al echipei de seniori în permanență, lucru care se va repeta și în sezonul următor, este Bogdan Alexandru. El este junior I și evoluează pe post de pivot.

Saltul de la juniori către seniori este extrem de complicat. În primul rând este o problemă fizică. Diferența este foarte mare între aceste categorii. Întâlnești jucători foarte experimentați la seniori, cu o forță și putere net superioară celor de la juniori. E foarte greu în contactul 1 la 1. În timp însă vor face față cu siguranță.

Avem lipsuri majore deoarece există un deficit de antrenori de handbal în Oradea. În alte orașe sunt profesori de educație fizică care fac handbal, existând diferite forme de a le acorda beneficii acestora pentru munca depusă în identificarea și formarea jucătorilor de handbal. La Bistrița este un astfel de proiect în derulare și cred că este un exemplu foarte bune de urmat. Cred că este nevoie de implicarea întregii suflări handbalistice din Oradea și județ pentru a construi ceva pentru handbalul bihorean. Cred cu tărie că acesta este primul pas absolut necesar. Să se unească toți oamenii de handbal din județ care să tragă pentru un scop comun, în beneficiul handbalului.”

 

About Author