Categories Fotbal

O calificare mai mult decât meritorie

Selecţionata României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, din postura de câştigătoare a Grupei E, după 1-1 (1-1) cu Slovacia, miercuri seara, pe Frankfurt Arena.

Tricolorii au trecut pentru a doua oară de faza grupelor, după ediţia din 2000, însă acum au reuşit să termine pe primul loc.

Slovacia, care s-a calificat şi ea în optimi, de pe locul al treilea, a deschis scorul prin Ondrej Duda (24), dar România a egalat din penalty, prin Răzvan Marin (37).

Echipa antrenată de Edward Iordănescu a avut prima ocazie clară a partidei (11), Raţiu a şutat la colţul lung din stânga, însă a respins Dubravka, iar Hagi a trimis apoi peste poartă.

Răzvan Marin (13) a şutat din lovitură liberă de la 28 de metri, dar pe lângă ţintă.

Slovacii au fost periculoşi prima oară în min. 22, la o fază fixă, când Haraslin a executat o lovitură liberă cu efect, iar balonul a trecut puţin pe lângă bară, nefiind atins de vreun jucător.

Stanciu (23) a tras de la 22 de metri, dar Dubravka a prins mingea.

În min. 24, Duda a reluat cu capul centrarea cu boltă a lui Kucka, profitând de ezitarea defensivei noastre.

România a acuzat o perioadă şocul primirii golului, dar treptat a revenit în meci şi Raţiu (33) a prins un şut bun de la 20 de metri, reţinut în doi timpi de Dubravka.

În min. 34, Hagi a fost faultat de Hancko la limita careului, arbitrul a dictat lovitură liberă, dar a arbitrajul video a schimbat decizia în penalty, deoarece infracţiunea a fost pe linie. Răzvan Marin (37) a transformat impecabil şi a egalat.

România a avut o şansă bună de a marca în finalul primei reprize, pe contraatac, dar Drăguş a fost egoist şi a şutat pe lângă.

În partea secundă, Haraslin (52) a avut o oportunitate bună, dar şutul său la colţul scurt a fost prins de Niţă.

Cele două echipe nu au riscat foarte mult, dar şi aşa şi-au mai creat ocazii de gol. Răzvan Marin a şutat de la 16 metri (61), dar Dubravka a respins. Drăguş a trimis puţin peste poartă (61).

Slovacia a avut o mare ocazie în min. 64, dar Niţă a respins cu piciorul şutul lui Strelec de la 15 metri.

Foarte periculos a fost şi şutul lui Haraslin (65), cu efect, puţin pe lângă bara a doua.

Ultima jumătate de oră a fost fără evenimente, ambele echipe consimţind că rezultatul de egalitate le avantajează în balanţă cu riscul primirii unui gol.

România, care va juca în optimi pe 2 iulie, cu a treia clasată din Grupa A, B, C sau D, nu va putea conta în acel meci pe Nicuşor Bancu, suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene.

Slovacia – România 1-1 (1-1)
Au marcat: Ondrej Duda (24), respectiv Răzvan Marin (37 – penalty).
Frankfurt Arena
EURO 2024 – Grupa E

Au evoluat echipele:
Slovacia: 1. Martin Dubravka – 2. Peter Pekarik (6. Norbert Gyomber, 90+2), 3. Denis Vavro, 14. Milan Skriniar (căpitan), 16. David Hancko – 19. Juraj Kucka, 22. Stanislav Lobotka, 8. Ondrej Duda (21. Matus Bero, 90+2) – 26. Ivan Schranz (20. David Duris, 78), 18. David Strelec (9. Robert Bozenik, 70), 17. Lukas Haraslin (7. Tomas Suslov, 70). Selecţioner: Francesco Calzona.
Rezerve neutilizate: 12. Marek Rodak, 23. Henrich Ravas – 4. Adam Obert, 15. Vernon De Marco, 25. Sebastian Kosa, 5. Tomas Rigo, 11. Laszlo Benes, 13. Patrik Hrosovsky, 24. Leo Sauer, 10. Lubomir Tupta.
România: 1. Florin Niţă – 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 11. Nicuşor Bancu – 6. Marius Marin – 10. Ianis Hagi (20. Dennis Man, 66), 18. Răzvan Marin (4. Adrian Rus, 86), 21. Nicolae Stanciu (căpitan), 17. Florinel Coman (23. Deian Sorescu, 58) – 19. Denis Drăguş (9. George Puşcaş, 67). Selecţioner: Edward Iordănescu.

About Author

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *