De la ediția din 2018 de la Australian Open (unde a disputat finala) multe lucruri s-au schimbat în cariera Simonei Halep – a câștigat primul Grand Slam (pe zgura de la Paris), a fost diagnosticată cu hernie de disc și a întrerupt colaborarea cu Darren Cahill. Cu meciuri oficiale (în ultima jumătate de an) pe care le numeri pe degetele de la o mână, Halep abordează turneul de la Melbourne cu foarte multe <necunoscute> în termobag. La polul opus se află Roger Federer: cu evoluții entuziasmante la Cupa Hopman, „Expresul de Basel” forțează bariera de 100 de turnee câștigate în incredibila-i carieră…
De știut: La ediția din 2018, organizatorii au anunțat o asistență totală de 743.667 spectatori, acesta fiind un record în istoria competiției de la Melbourne.
Cu cine vor juca sportivii noștri în turul I de la Melbourne
Masculin:
Marius Copil (61 ATP) vs Marcel Granollers (110 ATP).
Feminin:
Simona Halep (1 WTA) vs Kaia Kanepi (70 WTA)
Mihaela Buzărnescu (25 WTA) vs Venus Williams (37 WTA)
Irina Begu (76 WTA) vs Andrea Petkovic (61 WTA)
Sorana Cîrstea (84 WTA) vs Rebeca Peterson (62 WTA)
Ana Bogdan (81 WTA) vs o jucătoare din calificări
Monica Niculescu (88 WTA) vs Ekaterina Alexandrova (72 WTA).
Cum ar putea arăta sferturile, dacă favoritele își respectă statutul:
Simona Halep – Karolina Pliskova
Angelique Kerber – Sloane Stephens
Caroline Wozniacki – Petra Kvitova
Naomi Osaka – Elina Svitolina
Traseul virtual al Simonei Halep:
Tur I: Kaia Kanepi
Tur II: Sofia Kenin
Tur III: Venus Williams / Mihaela Buzărnescu
Optimi: Serena Williams
Sferturi: Karolina Pliskova
Semifinale: Naomi Osaka / Elina Svitolina
Finală: Angelique Kerber / Caroline Wozniacki
<Cenușăreasa> Simona din 2018 vs Hernia de disc din 2019
În urmă cu an de zile, Simona Halep începea Australian Open oarecum din rolul „Cenușăresei” – era într-adevăr lider mondial, dar fără să-și găsească marea iubire (primul Grand Slam din carieră) și fără sponsor tehnic (tocmai se încheiase înțelegerea cu Adidas).
A făcut însă unul din cele mai bune turnee din carieră, cel puțin din punct de vedere al agresivității: și-a asumat riscuri, a reușit lovituri câștigătoare cât într-o jumătate de sezon și a mers mai departe în ciuda unei accidentări care i-a diminuat considerabil rezistența fizică. A salvat trei mingi de meci cu „spiridușul” Lauren Davis (după un meci de trei ore și 45 de minute) și alte două într-o semifinală epică cu Angelique Kerber (câștigată cu 9-7 în decisiv, după două ore și 20 de minute).
A avut la un moment dat în mână și finala cu Wozniacki (a condus cu 4-3 și urma la serviciu în decisiv), însă până la urmă Caroline a fost mai proaspătă din punct de vedere fizic, iar trofeul i-a revenit. A fost însă turneul care i-a arătat Simonei că este pe calea cea dreaptă. Roland Garros-ul de peste doar câteva luni l-a scos în cale pe Făt-Frumos (Grand Slam-ul care s-a lăsat atâta amar de vreme așteptat).
Lucrurile sunt mult schimbate însă în 2019. Sigur, Simona este tot lider mondial, însă unul care a disputat un singur meci oficial în ultimele luni de zile. A „sărit” peste ultimele turnee ale anului și peste Turneul Campioanelor și a uimit o lume întreagă atunci când a anunțat că are hernie de disc.
A refuzat operația, iar în ultima perioadă ne-a dat asigurări că totul este bine, că nu mai este sâcâită de dureri. Eliberată de presiunea câștigării unui Grand Slam, Simona vine însă la Melbourne fără un obiectiv precis (sigur nu e neapărat o surpriză în ceea ce o privește), fără miza meciurilor oficiale de luni întregi și fără Darren Cahill. Tocmai australianul care a reușit să potolească „demonii” din mintea Simonei și care a ajutat-o să devină prima în lume și campioană pe Chatrier, în inima Parisului.
La Sydney, Simo nu a arătat rău din punct de vedere fizic (desigur, nu ne putem face însă o idee clară după un singur meci), însă perioada de inactivitate și-a arătat din plin efectele (reflexe ușor întârziate în unele momente).
Va face Simona fața din punct de vedere fizic? Și daca o va face, atunci cum se va descurca fără cel care timp de patru ani a lucrat precum Sisif să îi șlefuiască calitățile?
Cine va reprezenta România pe tablorile principale de simplu:
Irina Begu / Mihaela Buzărnescu – capi de serie numărul 11
Raluca Olaru / Galina Voskoboeva
Monica Niculescu / Irina Bara
Ana Bogdan / Anastasia Rodionova
Sorana Cîrstea / Jelena Ostapenko
Horia Tecău / Jean-Julien Rojer
Marius Copil / Marton Fucsovics.
Ce ne așteaptă la ediția din 2019 – Noutăți, distracție, culoare, pasiune
2018 – Regele Federer, titlul de GS cu numărul 20, discursul, lacrimile
Australian Open – Drumul de la începuturi și până în ziua de azi
Prima ediție a Australian Open a avut loc în 1905, la „Warehouseman’s Cricket Ground” din St. Kilda Road, Melbourne.
Șapte orase au avut onoarea de a găzdui Australian Open
De la prima ediție (cea din 1905) și până în 2017, Australian Open și-a schimbat de șapte ori locația. Astfel, cinci orașe din Australia și două din Noua Zeelendă au găzduit întrecerea: Sydney, Adelaide, Brisbane, Perth, Christchurch (în 1906) și Hastings (în 1912). Melbourne este actuala gazdă a competiției. Din 1972, gazda a fost „Kooyong Lawn Tennis Club”, din Melbourne. Succesul de care s-a bucurat in continuu competitia a dus la construirea unui nou complex – mai mare pentru a satisface cererea masiva de bilete. Astfel, a aparut „Melbourne Park” (fost „Flinders Park”), complex unde s-a jucat pentru prima data in 1988. De atunci, Australian Open nu si-a mai schimbat locul de desfasurare.
De la ediția din 1988, organizatorii anunță la aproape fiecare turneu un număr mai mare de spectatori și încasări mai importante.
Australian Open, Grand Slam-ul la care se ajungea foarte greu în trecut
Australian Open a fost la începuturi un turneu exclusivist prin prisma faptului că se ajungea foarte greu la Antipozi. În jurul anului 1920, călătoria cu vaporul din Europa se făcea în aproximativ 45 de zile. În aceste condiții, multi sportivi spuneau „pas” competiției. Pentru prima dată s-a ajuns cu avionul la AO în noiembrie 1946, fericiții acestui fapt fiind jucatorii echipei de Cupa Davis a SUA.
La editia din 1906 au luat parte doar zece jucatori
1906 rămâne anul în care Australian Open a avut cei mai puțini participanți. La întrecerile găzduite de Christchurch au luat parte doar zece jucători, din aceștia doar doi fiind australieni.
1969 – prima ediție la care au avut voie să participe și profesioniștii Australian Open
Grand Slam-ul cu cele mai apreciate arene
Competiția de la „Melbourne Park” dispune de unele din cele mai moderne arene din circuit, fiind turneul de Grand Slam cu cele mai multe stadioane acoperite. Astfel, australienii se pot laudă cu trei arene care pot fi acoperite (în funcție de vreme) în orice moment: Rod Laver Arena, Margaret Court Arena și Melbourne Arena.
În cadrul „Melbourne Park” există în total 43 de terenuri, dintre acestea 35 de hard, iar 8 de zgură (nu sunt folosite pe durata primului GS al anului).
ROD LAVER ARENA
Cea mai mare arenă de la AO, cu o capacitate care ajunge la 15.000 de locuri. Aici se vor disputa finalele. Inițial, arena a fost cunoscută sub numele „National Tennis Centre at Flinders Park”. Începând din 1988 s-a numit simplu „Centre Court” (n.r. Arena Centrală), iar din 2000 și-a schimbat pentru ultima dată denumirea în „Rod Laver Arena”, în onoarea fostului mare jucător australian de tenis Rod Laver (unul dintre cei mai mari din istoria sportului alb).
Arena a fost inaugurată pe 11 ianuarie 1988, iar în 1995 a fost renovată. Inițial, construcția a costat 94 de milioane de dolari. De-a lungul timpului însă, organizatorii au ajuns la un total de aproximativ 230 de milioane de dolari.
MELBOURNE ARENA
Este a doua arenă ca mărime de la Australian Open, cu o capacitate de 9646 de locuri. A fost inaugurată în 2000 și a costat aproximativ 65 de milioane de dolari. Are acoperiș retractiabil. Până anul trecut s-a numit „Hisense Arena”, după numele sponsorului care a plătit către organizatorii de la AO.
MARGARET COURT ARENA
A treia arenă ca importanță de la Australian Open a fost inaugurată în 1988, renovată și mărită în 2014. Are o capacitate de 7.500 de locuri. A costat 336 de milioane de dolari australieni (după toate modificările). Arhitecti: „NH Architecture” și „Populous”. S-a numit inițial „Show Court One”, însă a fost redenumită în 2003, în onoarea fostei jucătoare australiene de tenis Margaret Court (are 24 de titluri de Grand Slam – utimul, câștigat în 1973).
Copiii de mingi
În total, la ediția din 2019 vor fi 360 de copii de mingi, aceștia fiind aleși dintr-un total de peste 2500 de aplicanți. Printre aceștia se numără 20 din Coreea de Sud, 6 din China, 10 din India și doi de la Roland Garros, din partea Federației Franceze de Tenis. Vârsta acestora este cuprinsă între 12 și 15 ani.
Oficialii de la AO 2019
Aproximativ 400 de oficiali se vor ocupa ca lucrurile să fie în regulă la ediția din 2019. Aici includem arbitrii de scaun, cei de linie și tot ceea ce ține de buna desfășurare a primului Grand Slam al anului.
Mingile de la Australian Open
După o lungă colaborare cu Wilson, Australian Open a făcut o schimbare începând cu ediția din 2019. Astfel, mingile oficiale de la primul Grand Slam al anului vor fi oferite de Dunlop. Regula schimbării mingilor rămâne aceeași: șase mingi folosite pentru cele cinci minute de încălzire, apoi șase mingi noi pentru următoarele șapte game-uri, moment după care acestea vor fi schimbate cu alte șase mingi noi la fiecare nouă game-uri disputate.
Biletele de la AO, la mare căutare indiferent de prețul acestora
Tichetele de la Australian Open au fost mereu la mare căutare, indiferent de prețul acestora. Spre exemplu, în prima zi de întreceri (n.r. 14 ianuarie) la cea mai scumpă categorie (Super Row) nu mai pot fi găsite bilete la prețul de $322 (sold out) pentru sesiunea de zi. Lucrurile nu stau altfel nici atunci când vine vorba de sesiunea de seară (nu mai există tichete la categoria Super Row, la prețul de $333).
Pe măsură ce se intră și mai mult în competiție, prețurile cresc. Astfel, pe 21 ianuarie (prima zi din a doua săptămână) cele mai scumpe tichete pot fi găsite la $366 (sesiunea de zi) și la $417 (sesiunea de seară). Nici acestea nu mai pot fi însă achiziționate, ele fiind deja vândute (sold out).
Ajungem pe 26 ianuarie, ziua în care va avea loc finala feminină de pe tabloul de simplu. Lucrurile sunt simple: nu mai există niciun bilet nevândut. De la cele de $604 și până la cele de $158 (cele mai ieftine), totul este SOLD OUT.
27 ianuarie este ziua în care unii vor urmări finala masculină de simplu din fața televizoarelor, iar alții de pe Rod Laver Arena. Dacă nu ați achiziționat până acum un tichet, atunci luați-vă deja gândul, sunt toate deja vândute.
De la cele de $895 și până la cele $315 totul este SOLD OUT. Acesta sunt însă prețuri valabile doar pentru Rod Laver Arena, pe celalalte stadioane tichetele fiind mai ieftine.
Margaret Court Arena (tichete cu prețuri între $86 și $152 în sesiunea de zi și între $71 și $127 în sesiunea de seară).
Melbourne Arena (între $121 și $111).
Prezentarea trofeelor
Trofeul din circuitul feminin de simplu se numește „Daphne Akhurst Memorial Cup”. Numele vine de la Daphne Jessie Akhurst (22 aprilie 1903 – 9 ianuarie 1933), fostă jucătoare de tenis din Australia. A caștigat de cinci ori competiția de la Melbourne, în perioada 1925-1930. A ocupat locul trei în ierarhia mondială în 1928. A murit la doar 29 de ani, din cauza unei sarcini extrauterine și a fost incinerată.
Trofeul pe care îl va primi caștigătorul tabloului masculin de simplu se numește „Norman Brookes Challenge Cup”. Numele vine de la fostul jucător australian de tenis Sir Norman Everard Brookes (14 noiembrie 1877 – 28 septembrie 1968). A fost numărul unu mondial în 1907, iar la Australian Open s-a impus în anul 1911. De asemenea, a triumfat de două ori și la Wimbledon: 1907 și 1914. A mai ocupat și funcția de președinte al Federației de Tenis din Australia.
Marele dușman de la Australian Open: Căldura
Caldura mare a făcut unele probleme la ultimele ediții, iar organizatorii au reguli stricte în legatură cu acest aspect. Astfel, dacă arbitrul de scaun consideră că este mult prea cald, atunci meciul ar putea fi întrerupt după încheierea game-ului sau a tie-break-ului (dacă în acel moment se dispută un tie-break).
Cea mai călduroasă ediție, în 2009
Ediția din 2009 de la Australian Open a fost cea mai călduroasă din istorie, cu o medie zilnică maximă de 34.7 grade Celsius.
Cea mai răcoroasă, în 1986
Cea mai răcoroasă ediție a fost cea din 1986, atunci când media zilnică a fost de 22,5 grade Celsius.
Cea mai ploioasă – 1963
Cea mai ploioasă zi din istoria Australian Open a fost 29 ianuarie 1963.
Locuri speciale pentru schimbarea scutecelor bebelusilor
Pe lângă multe alte facilitați, Australian Open oferă și locuri speciale unde mămicile pot schimba scutecele copiilor. Aceste încăperi se află lângă intrările 5, 6, 15 și 16.
Organizatorii: Publicul să se îmbrace cât mai colorat – Este Grand Slam-ul fericirii
Organizatorii au un ghid și în ceea ce privește îmbrăcămintea spectatorilor. Astfel, publicul este îndemnat să se îmbrace cât mai colorat, nefiind nicio restricție în acest sens. „Mai multe culori, mai multă bucurie”. Oficialii spun că este indicat să existe pălării sau șepci (este foarte cald și există riscul de insolație) și încălțăminte (nu sunt acceptate persoanele fără încălțări).
Cum arată tablourile de concurs
La startul celor două tablouri de simplu (feminin și masculin) se vor afla 128 de sportivi, printre aceștia găsindu-se 16 jucători veniți din calificări (trei tururi) și opt wild-card-uri. La feminin vor fi 12 sportive din calificări și opt wild-card-uri.
La dublu vor fi 64 de perechi (șapte wild-card-uri la masculin și tot atâtea și la feminin).
Dublu mixt: 32 de perechi (8 wild-card-uri).
Scaun cu rotile: 8 sportivi, un wild-card
Campionii din 2018
Masculin: Roger Federer
Feminin: Caroline Wozniacki
Dublu masculin: Oliver Marach/Mate Pavic
Dublu feminin: Kristina Mladenovic/Timea Babos
Dublu mixt: Gabriela Dabrowski/Mate Pavic
Scaun cu rotile: Shingo Kunieda (Japonia – masculin), Diede De Groot (Olanda – feminin).
Diferența de fus orar – Meciuri mai mult noaptea
Turneul de la Australian Open este unul greu de urmărit la noi în țară, ținând cont de faptul că mare parte din meciuri au loc atunci cand în România este noapte. Atunci când, spre exemplu, la București este ora 08:31, la Melbourne este 17:31.
Turneul de Grand Slam care s-a disputat în mai multe anotimpuri
Spre deosebire de celelalte turnee de Grand Slam, Australian Open s-a disputat în aproape toate anotimpurile. De-a lungul timpului, competiția a avut loc, spre exemplu, în decembrie (1976), în martie (1920), în februarie, dar și în august (la ediția din 1923). Începând din 1987, Australian Open se dispută numai la început de an, în luna ianuarie.
Suprafata de joc: Plexicushion Prestige (hard)
Pe 30 mai 2007, organizatorii au anuntat ca „Plexicushion Prestige” este noua suprafață de joc de la Australian Open, înlocuind „Rebound Ace”, suprafață care era folosită la „Melbourne Park” încă din 1988, de la deschiderea complexului.
„Plexicushion” este o marcă înregistrată a companiei Plexipave, fondată în Massachusetts, USA. Suprafața pe care se joacă la Australian Open este formată dintr-o combinație din latex, cauciuc și particule de plastic.
Conform producătorilor, „Plexicushion” oferă o mai mare stabilitate jucătorilor, indiferent de condițiile meteo (ex. căldură puternică sau umiditate excesivă), oferindu-le sportivilor o mai mare siguranță la deplasare. De asemenea, și numărul accidentărilor este mai mic decât la precedenta suprafață.
Australian Open este al doilea turneu de Grand Slam care se dispută pe suprafață hard. Spre deosebire însă de US Open (acolo unde suprafața a primit 5 din 5 la capitolul rapiditate), „Plexicushion Prestige” are 4/5 la categoria viteză.
Australian Open – De la iarbă și până la hard-ul din zilele noastre
La Australian Open, s-a jucat pe iarbă între 1905 și 1987, apoi pe „Rebound Ace” între 1988 și 2007, iar din 2008 și până în prezent meciurile se dispută pe „Plexicushion”.
Reluările oficial – Hawk-eye
Organizatorii de la Australian Open anunță reluări dintre cele mai bune cu ajutorul sistemului hawk-eye. Tehnologia va fi prezentă pe toate terenurile pe care se va juca la primul Grand Slam al anului.
Sistemul este același: fiecare jucător are parte de trei reluări oficiale (dacă le greșește pe toate) și încă una dacă se va intra în tiebreak. Dacă jucătorul are dreptate atunci când cere o reluare oficială, atunci rămâne cu respectiva cerere valabilă cel puțin până la o nouă încercare.
Hawk-eye-ul va fi folosit în probele: simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin și dublu mixt.
Lista restaurantelor pe care le puteți găsi în complexul de la AO
Cine transmite Australian Open – În România, Eurosport
La fel ca și la edițiile precedente, în România turneul de la Melbourne va fi transmis de Eurosport. Pe lângă canalele existente în grila firmelor de cablu, Eurosport va pune la dispozitie și „Eurosport Player” – imagini de pe toate arenele în schimbul unui abonament lunar (aproximativ 300 de ore de transmisiuni în direct). Cele mai importante partide ale întrecerii (în special sportivii din România) vor fi LiveText și LiveScore pe HotNews.ro.
Sistemul de joc la Australian Open
Simplu masculin, simplu feminin – cel mai bun din cinci seturi.
Dublu masculin, dublu feminin – cel mai bun din trei seturi.
Dublu mixt – cel mai bun din trei seturi cu super tiebreak în decisiv.
Ceasul de la serviciu care nu mai tolerează trasul de timp
Organizatorii de la Australian Open anunță prezența unui ceas la serviciu, timpul pe care jucătorii îl primesc atunci când își pregătesc „la lansare” fiind mărit de la 20 la 25 de secunde.
Închiderea acoperișului
Australian Open deține trei arene care au acoperiș retractabil – Rod Laver Arena, Margaret Court Arena și Melbourne Arena. Decizia ca acoperișul să fie tras (din cauza ploii sau a temperaturilor ridicate) va fi luată de arbitrul turneului. Dacă un meci începe cu acoperișul închis, atunci el așa va rămâne pe durata întregii partide.
Lista obiectelor interzise în complexul de la „Melbourne Park”
Există o listă publicată de organizatori cu lucrurile cu care nu ai voie să intri în cadrul complexului de la „Melbourne Park”. Printre acestea, se numără: animalele (cu excepția celor de pază), mingi de plajă și alte dispozitive de plajă, biciclete, scutere, skateboard-uri, patine, trepiede, camere video, băuturi și produse alimentare gen cutii de conserve, scaune, baloane cu heliu, instrumente muzicale sau echipamente de amplificare, orice dispozitive de sticlă, spectatorii nu vor avea voie să distribuie/ transmită celor din exterior evoluția scorului în timp real, încercând astfel să fie împiedicate anumite fraude la pariuri, dispozitive laser, etc.
Premii tot mai mari de la an la an
Organizatorii turneului Australian Open au anunţat majorarea premiilor oferite în 2019 cu 14% faţă de ediţia din 2018, valoarea totală urmând să se ridice la 62,5 milioane de dolari australieni (43,95 milioane de dolari americani).
Principalele măriri s-au făcut în ceea ce priveşte premiile acordate în primele tururi, astfel că jucătorii care se califică pe tabloul principal vor primi pentru turul I în 2019 suma de 75.000 de dolari australieni.
Conform organizatorilor, câştigătorii probelor de simplu la masculin şi feminin vor încasa câte 4,1 milioane dolari australieni fiecare.
Cât primesc în prezent câștigătorii de Grand Slam în prezent:
*Sigur, sumele ar putea suferi modificări pe durata lui 2019.