Categories Alte sporturi

Noi medalii in dreptul judo-ului pentru veterani

Prima ediție organizată de Federația Română de Judo ca și Campionat Național de Veterani a reunit, în urmă cu câteva zile, în sala NATO a Hotelului Piatra Mare din Poiana Brașov, 122 de competitori plus oficiali FRJ, antrenori federali precum și pe campioana olimpică de la Beijing (2008), Alina Dumitru, care i-a încurajat și felicitat pe participanți. Prezentă la concurs alături de băiețelul ei, Alina Dumitru a subliniat în fața asistenței importanța mișcării de veterani ca model viu pentru tânăra generație.

În condițiile in care greii și super greii clubului orădean de veterani sunt în recuperare după accidentări, la Brașov au făcut deplasarea doar cinci dintre judoka pregătiți de sensei Alexandru Chirilă și Aurel Pleș.

Campion național la categoria M7 a devenit Otvos Andras (M7) care și-a învins categoric, în finală, oponentul din Republica Moldova.

Concurând la 73 kg, dar la M2, Nagy Cristian a evoluat foarte bine în limitele unei categorii viu disputate. Astfel, Nagy și-a învins doi adeversari, prin ippon, în mai puțin de un minut. Iar în finala cu barșoveanul Soltănel Marius a intrat foarte bine într-un procedeu de uchi-mata însă elasticul Soltănel a reușit în ultimul moment să se replieze și să contreze “pe muchie de cuțit”. Astfel că Nagy și-a adjudecat titlul de vicecampion național.

Trei meciuri a avut și Cristian Derecichei (81 kg), la M3, evoluând consistent inclusiv în compania campionului mondial de polițiști Adrian Petre, din Cluj. Trecându-și în cont o singură victorie, Derecichei s-a ales cu medalia de bronz, însă s-a dovedit o speranță viabilă pentru performanțe superioare.

Comportări decente dar nu strălucitoare au mai avut Tudor Moțiu (66 kg) la M3 și Cristian Horgoș (73 kg) la M4 care au trebuit să se mulțumească fiecare cu medalia de de argint la categoriile lor. Abia revenit după o pauză datorată unei afecțiuni medicale, Moțiu a pierdut în fața unui ieșean. Iar campionul categoriei 73 kg, M4, a devenit bucureșteanul Maria Marian, fost campion național și internațional de seniori, care a reușit două wazary (prin seoi-nage și tomoe-nage) în fața lui Horgoș.

Locul V la Mondiale

O evoluție mai promițătoare a avut Horgoș, în urmă cu o săptămână, la Campionatul Mondial de Judo Veterani de la Marrakesch, unde s-a clasat pe locul V. În capitala Marocului, orădeanul a câștigat grupa A în compania rusului Mars Valiullin, a brazilianului Marcelo Barbosa și a francezului Petit Jerome. Însă a pierdut semifinala în fața campionului european de la Glasgow (2018), francezul Cyril Curviller, precum și meciul direct pentru bronz, în fața lui Lionel Toselli.

Tot la Marrakech, orădeanul Aurel Gavriș (M3) + 100kg, a câștigat clar primul meci dar apoi a pierdut în prelungiri, în fața francezului Hecquet Alan pe care-l învinsese clar la Europenele din Teneriffe – iulie 2019 (unde Gavriș a urcat pe podium). La Mondiale, în timp ce Gavriș a încercat tot timpul să intre în procee, francezul a stat la ciupeală, fără să se consume, și beneficiind și de ajutorul arbitrilor.

La fel și orădeanul Tanca Roman (100 kg) M5 a fost dezavantajat clar de arbitraj în meciul pe care l-a avut cu un belgian, refuzându-i-se inclusive un ippon evident.

Dealtfel meciurile se pot urmări live pe filmările făcute de organizatori și înregistrate pe youtube.

Antrenamentele intense precum și sforțările de la Mondiale i-au obligat atât pe Gavriș cât și pe Tanca să se abțină de la Naționale, pentru a nu-și agrava accidentările suferite. Astfel că următoarea lor competiție internațională va fi abia în martie, Open-ul Ungariei.

About Author