Categories Baschet

Infrangere rusinoasa pentru campioni intr-un meci fara miza

Etapa a VI-a și ultima a FIBA EuroCup, Grupa D a opus miercuri 27 noiembrie în Arena Antonio Alexe din Oradea, campioana României CSM U Oradea și Fribourg Olympic din Elveția. Cele două echipe eveau stări de spirit diferite, orădenii erau calificați, elvețienii eliminați. În aceste condiții vizitatorii au reputat un succes istoric scor 97-67 (18-28, 19-12, 22-12, 28-15).
Este una dintre cele mai rușinoase înfrângeri ale campioanei noastre din ultimele sezoane, în condițiile în care au absentat doi jucători de bază, Zekovic și Broussard, odihniți.
Luni 2 decembrie, în aceeași locație, gruparea din municipiul de pe Crișul Repede primește vizita celor de la CSA Steaua Buucrești în Liga Națională de baschet.
Revenind la meciul de miercuri seara, gazdele au început bine jocul, Richard și Markovic punând o diferență de opt lungimi în favoarea lor pe tabelă.
Oaspeții revin în meci după aruncarea de la distanță a lui James. Bihorenii continuă să domine disputa, Valeika fiind un bun recuperator, iar Watson un bun marcator Diferența este de două cire pe tabelă, publicul apaludă jocul gazdelor, Apar primele schimbări în ambele tabere iar după primele zece minute, absulut normal, roș-albaștrii au zece lungimi avans. Achim se grăbește cu schimbările și apar primele sincope în tabăra gazdelor care nu mai are luciditate în terenul advers, iar apărarea nu este eficientă. Baciu se chinuie practic să ajungă sub panou, dar valoarea limitată nu îi permite acest aspect.
Reljic sau Fometescu, soluțiile de avarie nu se ridică la nivel jocului, vizitatorii prin curaj iar aspectul jocului se schimbă radical.
Oradea începe să greșească, elvețienii au o rotație mai eficientă, iar diferența se strânge. Apar greșeli copilăreștei în tabăra organizatorilor, în condițiile în care suferă foarte mult la capitolul concentrare. Dealtfel aici s-a făcut diferența. La pauza mare, campioana mare are doar trei lungimi avans.
Din păcate și în sfertul al treilea aceeași problemă, relexare prematură, apărare visătoareiar soluțiile de pe bancă nu vin. Richard sau Barnette încearcă acțiuni individuale, oaspeții mult mai atletici dau mai bine din picioare și trec la cârma partidei.
Este dificil să revii în meci în condițile în care ești deja calificat și nu te mai poți concentra.
Arbitrii dau două decizii în favoare echipei adverse iar acest aspect irită, jocul scande în intensitate. Urmează ultimul sfert, Oradea nu are soluțiile necesare să oprească o echipă plină de entuziasm. Jurkovitz înscrie primul, Oradea suferă la capitolul apărare, Baciu reduce din handicap. Oaspțeii au o perioadă de joc pozitiv, sunt mult mai încrezători, iar banca noastră nu are reacție. Diferența crește pe tabelă pe fondul pierderii practic a concentrării. Ultimele minute nu seamană deloc cu un baschet de Cupele Europene. Reljic își arată limitele, publicul își pierde răbdarea, Achim nu are soluții iar încet, încet susținătorii părăsesc prematrur sala. Un lucru rar întâlnit la Oradea!!! Pe final, apar pe parchet pentru a spăla reșinea unui eșec usturător Petrescu, Vescan sau Marinău, jucători de perspectivă care prin greu minute într-un joc oficial.
Una peste alta o înfrângere care trebuie să de-a de gândit tuturoro pentru ca pe viitor acest aspect să nu se repete. Nu se caută scuze, dar nici nu ar exista pentru o asemenea prestație a unei campioane, care va arăta cu siguranță o altă față în meciurile viitoare, acesta fiind considerat un accident și pus la capitolul negativ.
Cei mai buni marcator ai bihorenilor au fost Barnette și Markovic câte 16 puncte fiecare, Baciu 10 și Richard 8.

About Author