Selecţionerul a numit jucătorii peste 23 de ani pe care se gândeşte să-i cheme la turneul olimpic de vara viitoare.
În paralel cu pregătirea play-off-ului din martie al naţionalei mari, Mirel Rădoi îşi face planuri şi pentru Olimpiada de la Tokyo. Una dintre marile probleme va fi alegerea celor trei fotbalişti peste 23 de ani care au voie să prindă lotul olimpic.
Negocierile dintre Rădoi şi Răzvan Burleanu privind preluarea primei reprezentative s-au dus şi în jurul participării istorice a României la Jocurile Olimpice, după o pauză de 55 de ani. ,,Voi merge la Olimpiadă, asta am cerut de la început”, a recunoscut Rădoi, cel care a fost artizanul calificării, prin performanţa de a intra în careul de aşi la Euro 2019 cu naţionala U21. Turneul olimpic programat în perioada 22 iulie – 8 august va fi însă unul atipic, selecţia jucătorilor urmând să fie una extrem de complicată. ,,Va fi o perioadă dificilă, cu meciuri în preliminariile cupelor europene. Am voie la trei jucători peste 23 de ani. Dacă ar fi să aleg acum, ar fi Stanciu, Nistor, Budescu, Alibec (foto). Dar mai sunt şi alţii”, a precizat Rădoi, făcând un scurt rezumat al dificultăţilor cu care se va confrunta. Aşadar, din lotul de 18 pe care îl va deplasa în Japonia, selecţionerul va avea la dispoziţie 15 fotbalişti sub 23 de ani (născuţi după 1 ianuarie 1997) şi trei ,,excepţii” fără limită de vârstă.
Concurenţa pe aceste trei poziţii va fi însă una condiţionată de echipele de club, care nu sunt obligate să-şi lase jucătorii la Olimpiadă. Cel mai probabil, Mirel Rădoi va alege de la cluburile care nu participă în cupele europene, aşa cum ar putea fi, de exemplu, Astra Giurgiu (în cazurile lui Budescu şi Alibec) sau Dinamo, în cazul lui Nistor. În schimb, chiar dacă Rădoi l-a nominalizat şi pe Nicuşor Stanciu, acesta va fi imposibil de adus dacă va rămâne în continuare la Slavia Praga, o formaţie cu mari pretenţii în competiţiile continentale. Mirel Rădoi se va lovi de refuzul echipelor de club inlcusiv la jucătorii U23, fiind greu de crezut că fotbalişti de top precum Ionuţ Radu, Ianis Hagi, Dennis Man sau Florinel Coman vor primi permisiunea de a ,,evada” la Jocurile Olimpice.
Cele patru numiri făcute de Rădoi (Stanciu, Nistor, Budescu, Alibec) nedreptăţeşte însă jucători precum George Puşcaş şi Ionuţ Nedelcearu. Aceştia din urmă au dus greul la Europeanul U21, dar au depăşit între timp limita de vârstă de 23 de ani, fiind eligibili pentru Olimpiadă doar printre cele trei ,,excepţii”. Cel puţin deocamdată, Puşcaş şi Nedelcearu au de partea lor şi faptul că joacă la echipe (Reading, respectiv UFA) care nu se vor afla la acea oră în cupele europene.
În turneul olimpic masculin vor fi prezente 16 naţionale, care vor fi împărţite în patru grupe. Până acum, alături de ţara gazdă (Japonia) s-au mai calificat Franţa, Germania, Spania (din Europa), Noua Zeelandă (Oceania) precum şi Egipt, Coasta de Fildeş şi Africa de Sud (ca reprezentante ale Africii). Vor mai ajunge la Olimpiadă trei echipe din Asia şi câte două din America de Sud, respectiv America de Nord.