Gimnastele tinere primesc o șansă în plus

Federația Internațională de Gimnastică a anunțat că gimnastele născute în 2005 sunt eligibile pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, deși ele nu ar fi îndeplinit criteriile de vârstă în cazul în care competiția s-ar fi desfășurat în vara acestui an.

Vârsta minimă de participare este fixată la 16 ani pentru păstrarea integrității fizice a tinerelor gimnaste. Anunțul FIG ”afectează” toate puterile din gimnastica feminină. SUA și China vor trebui acum să își regândească strategia, mai ales că multe gimnaste ating vârful de formă până în 16 ani.

Unii antrenori au contestat deja decizia Federației Internaționale de Gimnastică

”Nu am nimic împotriva generației 2005, dar nu sunt de acord cu decizia” a spus Cecile Landi, antrenoarea lui Simone Biles. Cvadrupla campioană olimpică de la Rio de Janeiro va avea 24 de ani în 2021, iar locul său în echipa de gimnastică a Statelor Unite ar putea fi luat de o gimnastă mai tânără.

Una dintre contracandidate este Konnor McClain. Va împlini 16 ani în februarie 2021 și va fi luată în calcul de antrenorii lotului olimpic. Va trebui însă să schimbe radical programul de antrenament, care era conceput pe o perioadă lungă, astfel încât să atingă vârful de formă la JO din 2024 de la Paris.

Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie 2021 – 8 august 2021)

România are 59 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin
Fotbal (18): echipa naţională olimpică
Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului)
Baschet (4): (echipa feminină 3×3)
Box (1): Cosmin-Petre Gîrleanu (cat. 52 kg)
Tenis de masă (3): echipa feminină (3 jucătoare)
Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), (ciclism pe şosea)
Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri)
Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate)
Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m
Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg)
Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m)

About Author