Se solicită părerea ta despre noul stadion!!!

STABILIM PARAMETRII NOULUI STADION

Întorcându-mă de la București, m-am abătut pe la Târgu Jiu să mă documentez în ceea ce privește administrarea unui stadion. Îi mulţumesc dlui primar Romanescu pentru datele pe care mi le-a oferit şi pentru discuția bună pe care am avut-o pe tema fondurilor europene și a administrării orașelor.

Până la jumătatea lunii iunie trebuie să stabilim cu proiectanții noului stadion ce va fi construit în Oradea, în zona delimitată de noua sală de sport, grădina zoologică și stadionul Tineretului, parametrii acestuia, ţinând seama de amplasamentul propus, de nevoile sportive ale orașului și de costurile operării.

Câte locuri va avea? La prima vedere, cu cât ar fi mai mare, cu atât mai bine. Clujul, cu peste 320.000 de locuitori, are un stadion de 30.000 de locuri, Craiova, cu peste 270.000 locuitori – 30.000 de locuri și Târgu Jiu, cu peste 80.000 de locuitori, are un stadion de 12.000 de locuri. La Oradea, cu 200.000 de locuitori și ținând seama de ce s-a construit până acum, ar trebui să gândim unul de 15 – 20 de mii de locuri.

Cât costă întreținerea? La Târgu Jiu, într-o lună de iarnă întreținerea costă între 20 și 40 de mii euro, funcție de vremea de afară, fără cheltuielile cu salariile angajaților. Vara cheltuielile sunt compensate de chiriile încasate de la echipe pentru meciurile de fotbal. Analizând și celelalte stadioane, rezultă că la fiecare 10.000 de locuri cheltuielile de întreținere se încadrează între 100 și 150 de mii euro pe an, funcție și de ce funcțiuni are prevăzute și ce se organizează. Noul stadion ne-ar putea costa între 200 şi 300 de mii de euro pe an, fără salariile angajaților.

Cum e folosită capacitatea stadionului? La Târgu Jiu, numărul de spectatori la un meci de fotbal de liga a doua nu depășește 3000. La Cluj, capacitatea maximă e atinsă doar la evenimentele de tip Untold. Foarte rar se atinge capacitatea maximă a stadioanelor noi.

Câte locuri de parcare ar fi necesare? La Târgu Jiu sunt 125 de locuri în subteran. Mai au şi alte posibilităţi de parcare în zona stadionului.

Stadionul are pistă de atletism în jurul terenului ? Cel de la Târgu Jiu are. E o dotare suplimentară care implică „lungirea” stadionului datorită curburii pistei în spatele porților. Noi vom reabilita pista de la Stadionul Tineretului, din vecinătate. În plus, suntem limitați de distanța dintre grădina zoologică și drumul paralel cu Peţa.

Ce sumă e necesară pentru construirea unui stadion? Ultimul construit, cel de la Craiova, a costat peste 55 de milioane euro. Funcție de capacitate și de ce dotări are prevăzute (spaţii de cazare, săli de conferințe, zone de recuperare medicală etc.), investiţia în noul stadion se va ridica la peste 30 de milioane de euro.

În concluzie, ținând seama de aceste lucruri, de potențialul nostru sportiv și de organizare de evenimente, propunem ca bază de discuții proiectarea unui stadion de 14 – 15 mii de locuri, fără pistă de atletism, cu locuri de parcare doar în subteran, cu un hotel încorporat, cu spaţii de conferințe și de recuperare medicală. Ce părere aveți?

About Author

2 comments

Urs Ciprian says:

Stadion fără pista și minimum de locuri 20000 sau poate chiar 25000,un oraș ca și Oradea merita un stadion frumos,nu poți compara Targu Jiu niciodată cu Oradea !!!

Alex says:

Stadion fără pistă cu 20 – 22000 de locuri orașul ORADEA, oraș din ardeal nu se poate compara cu un oraș din Oltenia nici la propriu și nici la figurat!!!!!

Comments are closed.