Categories Atletism

Mariana și Virgil Preda, față în față cu realizările sportive

42 de ani a antrenat sute sau chiar mii de copii, tineri sau performeri. Nu s-a dat bătut chiar dacă nu a avut cele mai bune condiții sau rezultatele dorite. A continuat o muncă asiduă într-un sport individual, atletism în care lupți cu tine însuți de multe ori.
Soții Mariana și Virgil Preda au avut o inițiativă lăudabilă, aceea de a forma caratere. De-a lungul timpului au antrenat de la campioană mondială, la campioană naținală la toate categoriile de vârstă. Și binențeles, mă repet vor continua.
Virgil a decis că e momentul să se pensioneze, dar să rămână același antrenor intransigent și extrem de impulsiv. Când are dreptate, o ține pe a lui pânăla capătul zilelor. Și bine face, compromisurile sunt pentru oameni slabi. Va scrie o carte, o carte a amintirilor, a reliazărilor și a adevărului.
Presa bihoreană a fost invitată la o seară sinceră și a dezvăluirilor din viața celor doi. De la capitolul de sportivi performeri, ambii, până la cel de antrenor, vicepreședinte al Federației Române de Atletism, membru în Biroul Federal ani de zile, funcții deținute de Virgil. La capitolul realizări, în sfârșit cu fonduri private, secția de sărituri a CSM Oradea. CSU sau LPS Bihorul are în sfârșit o bază specifică.
Este o realizare a Asociației Județene de Atletism Bihor din donații și cu diferite ajutoare. Sperau cei doi ca autoritățile locale să-și îndrepte atenția și asupra lor pentru rezultatele deosebite pentru a fi spijiniți. Din păcate nu a fost deloc așa, se puteau face mult mai multe în ceea ce privește baza sportivă. Și nu regretă niciun minut că nu au trăit în altă parte, se putea întâmpla la fel.
Un alt capitol care trebuie precizat, este faptul că Mariana face selecție încă de la vârste fragede, și în general copii care vin către probele tehnice sunt orădeni. O mare, MARE realizare. Sub formă de joacă, sub formă de concursuri pentru copii, aceștia deprind primele taine ale alergării corecte. Din păcate are și regretele lor, că nu au avut deocamdată niciun sportiv la Jocurile Olimpice. Dar la două Campionate Europene de atletism în sală pentru seniori, Cornelia Deiac a prins de două ori finala la Goteborg și Paris.
„Am intrat ca un anonim în liceu și am ieșit tot așa, ca și un anonim. O să avem generații de copii pe care le creștem care vor reprezenta țara noastră la diferite competiții internaționale.
Este o mare satisfacție pentru noi să creștem copii talentați în Oradea și o să auziți numele lor pe podium” spunea printre altele Virgil Preda.
Binențeles că a îndrumat pe toți părinții să-și ducă copii la sport pentru a face mișcare în folosul sănătății!!!

About Author