Categories Tenis

Prima poloneză care câștigă un Grand Slam: Iga Swiatek

Iga Swiatek a scris istorie la Paris, după ce a câștigat Roland Garros-ul fără să piardă vreun set. Poloneza în vârstă de doar 19 ani a învins-o pe Sofia Kenin (6 WTA, campioană la Australian Open în acest an), scor 6-4, 6-1 (americanca a cerut un timeout medical în setul secund, la scorul de 2-1, moment din care nu a mai contat pe teren). Pentru Swiatek, acesta este primul titlu de Grand Slam din carieră.

Iga Swiatek a devenit prima jucătoare din Polonia care se impune la un turneu de Grand Slam.
Parcursul de la Roland Garros o va propulsa pe Iga până pe locul 17 WTA (salt de 37 de locuri). De cealaltă parte, Sofia va urca până pe locul al patrulea în ierarhia mondială.
Swiatek este prima jucătoare după Justine Henin în 2007 care cucerește titlul fără să piardă vreun set și doar a doua jucătoare care nu s-a aflat printre favorite și a pus mâna pe trofeu. Prima care a reușit acest lucru a fost Jelena Ostapenko (a învins-o pe Simona Halep în finală, în 2017).
Iga Swiatek va primi un premiu de 1,6 milioane de euro şi 2.000 de puncte WTA, iar Kenin va obține 850.000 euro şi 1.300 de puncte WTA.

„Sunt atât de fericită și bucuroasă că familia mea s-a aflat aici în cele din urmă, este copleșitor pentru mine. Cu doi ani în urma am câștigat titlul la junioare și acum sunt aici. Pare că a trecut așa de puțin timp, sunt copleșită.

Vă mulțumesc pentru sprijin, a fost o finală minunată. Am fost consistentă din punct de vedere mental și am vrut doar să joc agresiv, ca în tururile precedente. Astăzi a fost o zi foarte stresantă pentru mine așa că mi-a fost dificil. Poate era momentul ca un nou să se impună la un Grand Slam în tenisul feminin, este o nebunie”, a spus Iga Swiatek, la finalul partidei.

About Author