Categories Tenis

Simona Halep cetățean model pentru statul român

Simona Halep a încheiat şi în acest an contracte de sponsorizare impresionante, iar o sumă consistentă a ajuns la statul român. A doua jucătoare a lumii a achitat către bugetul de stat 400.000 de dolari doar într-un an.

Suma reprezintă 10 % din venitul de patru milioane de dolari pe care românca îl realizează anual din sponsorizări. Halep obține sume excelente și din premii, însă câștigurile de la turnee se impozitează direct la sursă, în țările în care sunt organizate competițiile.

Jucători importanţi din tenisul mondial, precum Novak Djokovic şi Elina Svitolina, au decis să-şi mute reşedinţa pentru a evita să plătească taxele, însă Simona Halep a exclus posibilitatea de a-şi stabili domiciliul într-un paradis fiscal precum Monte Carlo, variantă sugerată chiar de antrenorul Darren Cahill.

„I-am spus acum ceva timp să-și schimbe rezidența, în Monte Carlo de exemplu, pentru a plăti cât mai puțin. Mi-a aruncat o privire tăioasă și mi-a zis: «Nici gând să fac asta»”, a povestit antrenorul australian la Digi.

Experţii în drept sportiv consideră nejustificată impozitarea veniturilor încasate de Simona Halep din drepturi de proprietate intelectuală.

„Taxele pe care Simona le plătește sunt foarte mari! Având în vedere că statul român ajută foarte puțin mediul sportiv, consider că această taxă este una extrem de mare. Dacă în cazul societăților avem impozit pe venit în funcție de angajați, undeva între 1% și 3%, sportivul de ce trebuie să plătească 10%?

Asta în condițiile în care majoritatea competițiilor la care evoluează Simona Halep se desfășoară în afara României. După cunoștințele mele, statul român, cu excepția președintelui federației, Ion Țiriac, care apare și la competiții, nu i-a acordat niciun sprijin. Ea își plătește antrenor, preparator și așa mai departe.

Dacă se consideră prejudiciată și consideră că statul român nu este îndreptățit să îi rețină această sumă, rămâne la latitudinea sportivei cum va proceda. Din punctul meu de vedere, aș merge pe o schimbare a legislației, un memoriu în sensul acesta”, a declarat Deniss Adam, avocată specializată în drept sportiv, pentru ProSport.

Simona Halep are contracte de publicitate cu firme precum Nike, Hublot, Wilson, Dedeman, Dorna, Banca Transilvania, Rexona şi Avon.

Simona Halep – venituri realizate timp de un an
Românca este pe locul 10 în clasamentul veniturilor realizate din tenis timp de un an, în perioada iunie 2019 – iunie 2020. Constănţeanca a realizat venituri totale de 10,9 milioane de dolari în această perioadă: a încasat 6,9 milioane de dolari din premii şi 4 milioane de dolari din contractele de sponsorizare.

Simona Halep şi-a găsit parteneri de antrenament pe internet
Antrenorul Simonei Halep, Darren Cahill, a dezvăluit că Simona Halep şi-a găsit parteneri de antrenament pe internet. Australianul a dezvăluit că i-a recomandat româncei să își caute sparring-partneri pe portalul Universal Tennis Ranking (UTR).

Halep a ţinut cont în alegerea partenerilor de statisticile oferite de platformă.

About Author