Se redeschid stadionele în Anglia

Deocamdată, doar 2.000 de spectatori au fost admiși. Norocoșii trebuie să vină la stadion mai devreme, să păstreze distanțarea socială, să evite să folosească toaletele în momentele de vârf de la pauză și final, să evite înghesuiala la celebrarea golurilor și să rămână cât mai mult timp posibil pe scaunele lor


13 martie – 2 decembrie. Aceasta este perioada în care, în Anglia, patria fotbalului, s-a jucat fără spectatori. 266 de zile de fotbal trist, cu scaunele acoperite de bannere și vuietul tribunelor mixat pe sunetul transmisiilor televizate.

Această perioadă ia sfârșit miercuri. În liga a patra, meciul Carlisle – Salford City va fi primul care va beneficia de prezența fanilor în tribune.

Miercuri, Marea Britanie a ieșit din izolarea impusă de autorități, iar guvernul a permis redeschiderea stadioanelor. Premierul Boris Johnson anunțase că a făcut din asta o prioritate personală și s-a ținut de cuvânt.

Numărul de fani de pe stadion depinde de zonă
În funcție de numărul de cazuri de coronavirus, țara a fost împărțită în trei zone. În zona 1 pot intra 4.000 de spectatori la un meci, în zona 2, 2.000, iar in zona 3, cea mai afectată, tribunele vor rămâne goale. Deocamdată, nicio regiune nu se înscrie în zona 1.

Prima echipă din Premier League care va beneficia de sprijinul fanilor va fi Arsenal, în meciul de joi, din Europa League, cu Rapid Viena. Iar prima partidă de Premier League cu spectatori va fi West Ham United – Manchester United, de sâmbătă.

Cum Londra a fost încadrată în zona 2, la ambele jocuri vor fi acceptați 2.000 de spectatori. Dintre cele 20 de echipe de Premier League, 10 se afla în zona 2 și 10 în zona 3.
În zona 2 se încadrează echipele din Londra (Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Tottenham, West Ham), Liverpool (Everton, FC Liverpool) și cele de pe coasta de sud (Southampton și Brighton).

În zona 3 avem marile zone industriale din centrul țării: West Midlands (Aston Villa, West Bromwich, Wolverhampton), East Midlands (Leicester), Yorkshire (Sheffield United, Leeds United), Greater Manchester (Manchester City, Manchester United, Burnley), precum și Newcastle, din nordul îndepărtat.

Primul meci amânat din cauza coronavirsului
De altfel, dinspre Newcastle ne-au parvenit vești proaste: prima partidă amânată din cauza Covid-19. 5 jucători și 2 membri ai staff-ului au testat pozitiv, centrul de antrenament a fost închis, antrenamentele anulate și toata lumea a fost de acord că e mai bine să nu se joace meciul cu Aston Villa, care trebuia să deschidă etapa a 11-a, vineri seară.

Acestea sunt faptele. Dar au urmat comentariile. E corect ca numai unele cluburi să beneficieze de spectatori? Este întrebarea pe care și-au pus-o mulți, în special suporteri ai echipelor din zona 3.

În vremurile astea tulburi, probabil că nu așa trebuie pusă problema. Orice meci disputat cu spectatori e o victorie împotriva pandemiei, o speranță că mâine vor putea fi suporteri pe toate stadioanele.

Președintele English Football League, Rick Parry, spunea că „orice călătorie începe cu primul pas”. Dacă primul pas înseamnă doar 10 stadioane, hai să-l facem! Și în Champions League pe unele stadioane se joacă fără spectatori, pe altele cu.

Acolo unde se poate, spectatorii au fost admiși. E ca în viață: unele zone au fost izolate, altele nu. Nu poți să închizi o țară întreagă, închizi doar focarele.

La fiecare două săptămâni se face o nouă evaluare. Încadrarea într-o zonă sau alta se poate schimba în funcție de comportamentul fiecărui fan. Și în loc să se întrebe dacă e corect ca echipa lui să joace fără suporteri, iar contracandidatele cu 2.000 de oameni în tribună, suporterul ar trebui să se întrebe cât de responsabil acționează el ca individ pentru ca orașul lui să nu mai fie inclus în zona 3.

About Author