Categories Tenis

Debut entuziasmant pentru Simona Halep la AO

La a 11-a prezență consecutivă pe tabloul principal de la Melbourne, favorita 2 a Australian Open a fost protagonista primei sesiuni de seară de pe Rod Laver a acestei ediții. Și și-a făcut viața ușoară, dominându-și cu autoritate oponenta, în drum spre o victorie rapidă, 6-2, 6-1, în doar 60 de minute.

Dincolo de rezultat, mai important e că Simona Halep (foto) a părut că a depășit problemele fizice acuzate săptămâna trecută, când a avut spatele blocat.

Astăzi, ea s-a mișcat în voie. Și, măcar episodic, ne-a amintit că atunci când își propune să dicteze lucrurile este o adversară dură. Poate că nu închide punctul după prima lovitură, nu sparge mingea nici cu dreapta, nici cu reverul, dar te agasează în continuu. Te dezechilibrează, te obosește.

De treaba asta s-a convins imediat și Lizette Cabrera, căreia Simona nu i-a oferit mai nimic (doar două puncte) în primele trei game-uri, între care și două break-uri. Abia de la 3-0 s-a mai domolit puțin Simo, atât cât mai tânăra ei adversară (23 de ani) să-și găsească reperele în imensa arenă Rod Laver. Chiar și așa, primul set a zburat în 20 și ceva de minute, un 6-2 care n-a lăsat prea mult spațiu pentru analiză.

Principala observație? Simona n-a dat semne că ar mai avea dureri la spate. S-a mișcat cu ușurință, a lovit destul de bine chiar și din alergare, deși ocaziile au fost puține. Și a părut relaxată. Or ăsta e mare lucru pentru primul tur al unui Australian Open pregătit în condiții atipice. E important să deschizi fără complicații un turneu ca acesta, iar Simona a făcut tocmai asta.

Au fost doar câteva game-uri mai aprig disputate – toate în setul secund -, însă favorita 2 și-a ridicat nivelul când și cât a fost nevoie pentru a salva primele două mingi ale adversarei, înainte să fugă din nou la 3-0. A mai salvat alte două șanse de break – atacând de fiecare dată prima minge de după serviciu – pentru a se distanța la 4-0, iar schimburile acestea mai lungi i-ar putea folosi pentru a intra mai bine în turneu.

Căci fără rezistența de final a lui Cabrera, care a făcut break la 0-5, pentru a amâna puțin concluzia finală, ne-am fi temut că Simona s-a grăbit prea tare. Și că ar fi avansat prea repede, fără a intra cum se cuvine în ritmul primului slam al anului.

În turul al doilea, Simona Halep va juca, miercuri, tot cu o australiancă, una cu un joc mult mai agresiv. Este vorba de Alja Tomljanovic, care a câștigat cu Misaki Doi, 6-2, 6-1. Simona o cunoaște bine pe Tomljanovic, pe care a învins-o de patru ori din tot atâtea întâlniri: Fed Cup 2010 și, ceva mai recent, Cincinnati 2018, Roland Garros 2019 și Adelaide 2020.

Pe jumătatea ei de tablou, nume importante precum Naomi Osaka, Serena Williams sau Bianca Andreescu au obținut toate calificarea în turul următor.

About Author