Suporterii au liber să revină în tribune

Sportul românesc se bucură de cele mai importante măsuri de relaxare de până acum.
Suporterii revin în tribune, iar sportivii vaccinați nu se mai testează.

Lumea sportului se bucură de măsuri de relaxare fără precedent, ca parte a Ordinului comun nr. 310/708/2021 al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății. Acesta a fost aprobat și transmis spre publicare către Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la data publicării. Ordinul reglementează condițiile și modul de acces al spectatorilor la evenimentele sportive, dar vine cu vești importante și pentru sporturile de echipă și cele de luptă.

Astfel de la data intrării în vigoare a ordinului comun, suporterii vor putea reveni la evenimentele sportive în aer liber, fără ca organizatorii să mai aibă obligația de a solicita aprobări sau avize pentru a avea spectatori. Procentul în care aceștia vor putea participa la evenimentele sportive este de 25% din capacitatea tribunelor.

De această măsură se vor putea bucura aproximativ 6 milioane și jumătate de suporteri, care au de acum posibilitatea de a-și încuraja în mod direct idolii și echipele preferate.

“Sunt foarte bucuros pentru această mare reușită. Este un câștig pentru sport, pentru normalitate, pentru noi toți. Mulțumesc Ministerului Sănătății pentru buna colaborare pe care am avut-o și acum, ca de fiecare dată, și pentru sprijinul pe care ni-l acordă, dar și colegilor din Guvernului României. Suntem o echipă în care, ca și în sport, fiecare dintre noi este o rotiță într-un mecanism care urmărește un obiectiv comun. Și progresele pe care le facem confirmă faptul că suntem pe drumul ce bun”, a declarat Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak.

Depășirea acestei proporții la evenimentele în aer liber și organizarea de evenimente în spații închise va fi permisă doar cu titlu excepțional, la evenimente pilot. Doar acestea vor fi aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății.

La evenimentele sportive vor putea participa ca spectatori:

persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
Regulile general aplicabile evenimentelor sportive în aer liber și în spații închise prevăd, în linii mari, obligativitatea purtării măștii pe toată durata evenimentului, atât de spectatori, cât și de personalul organizatorului, obligația marcajelor menite să preîntâmpine aglomerările de persoane, a asigurării distanțării fizice, interdicția de a comercializa mâncare, obligativitatea asigurării dispenserelor de gel dezinfectant, a asigurării accesului etapizat și controlat al suporterilor etc. Acestea se regăsesc în cuprinsul Anexei nr. 7 la Ordinul comun MTS/MS nr. 310/708/2021.

Noutățile pentru sportivi sunt la fel de importante. În conformitate cu noile reglementări, sportivii vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sunt de acum exceptați de la obligația testării.

Dacă până acum pentru sporturile de echipă și cele de luptă era necesară testarea, de la data intrării în vigoare a ordinului, sportivii își vor putea relua activitatea în cadrul unei proceduri mult mai simple, fără să mai treacă prin calendarul de testare. Vorbim despre un public-țintă numeros: doar la nivel de seniori, cifra este de aproximativ 70.000.

Este una dintre cele mai așteptate măsuri de relaxare ale momentului, pentru că aduce o alternativă viabilă la povara economică. Câtă vreme vaccinarea este o procedură gratuită și general accesibilă, se deschide larg calea organizării de competiții și pentru ligile inferioare sau pentru sporturile aflate până acum în dificultate financiară.

Ministerul Tineretului și Sportului face toate eforturile pentru a încuraja vaccinarea, pentru a promova sănătatea și viața. România se află pe un trend de creștere a procentului de persoane vaccinate și de scădere a numărului de infectări, iar estimările sunt tot mai optimiste. Relaxarea este condiționată de respectarea măsurilor în vigoare, iar vaccinarea rămâne singura soluție pentru a reda tuturor normalitatea, nu doar în sport, ci și în viața de zi cu zi.

About Author