Sunt mândru că sunt orădean. Prin adopție…

De mai bien de 20 ani scriu și mă documentez în ceea ce privește activitatea sportivă. Am fost pasionat încă din facultate iar de aici în a transforma pasiunea într-n job sau mod de viață a fost numai un pas. Am crescut cu FC Bihor în sânge cum se spune, iar orice asemanarecu Voința Înfrățirea sau Liberty, sunt pur și simplu invenții. FC Bihor este și va rămâne UNIC. Dinamo Oradea a scris istorie în sportul la coș, iar Crișul la polo este echipa care era cea mai iubită și respectată la ora unor rezultate de-a dreptul peste așteptări.

Mai nou, în ultimii ani Oradea oferă două sporturi iubite șți respectate, polo și baschet, în special acesta din urmă datorită unui singur om și ambiției lui. Nu e corect că un om are merite, la baza noii idei de baschet stau mai mulți orădeni, iubiți sau mai puțin. De asemenea de ani de zile se încearcă ceva cu handbalul, dar bat pasul pe loc. De atletism putem vorbi zile în șir de rezultatele orădenilor, dar fără concursuri în care să fii martori la un rezultat deosebit. Și totuși din nou ajungem la fotbal, care este de departe cel mai iubit sport de pe glob.

Fotbalul este un sport aparte oriunde în lume. Un antrenor, campioan național și ca jucător, la Dinamo și ca antrenor la CFR Cluj, era de părere că: La Oradea și Ploiești, toată lumnea se pricepe la fotbal. O zicea așa la caterincă, dar există un sâmbure de adevăr. Pe undeva.

Am fost de nenumărate ori martorul unor contradicții între diferite persoane de sex masculin din Oradea, de diferite generații și mereu, dar absolut halucinant, aceeași întrebare. Dar ce fotbalist ai fost tu, câte aute ai bătut în Divizia A. Am stat și am ascultat, nu mi-am permis să intru în discuție, cu toate că aveam o părere. Și încă o am. Defectul cel mai mare, este că o spun, și de multe ori prea direct. De aceea sunt mândru că sunt orăden, prin adopție, originea mea fiind din zona Beiușului, acolo unde să dă ora exactă.

Așa cred doar unii.

ORADEA rămâne metropola care dă sport cu pipeta de multe ori, în care cu mâna pe inimă spun, FOTBALUL își are locul lui. Indiferent de ce alte sporturi realizează performanțe.Nu ai cum să nu iubești acest oraș, în special zilele cu sportul câștigător.

About Author