Categories Tenis

Succes lăudabil pentru Simona Halep

După un an 2021 greu, cu multiple turnee ratate din cauza accidentărilor și o ieșire istorică din Top 10, Simona Halep a pornit sezonul 2022 de simplu cu o victorie sigură, 6-4, 6-2 cu Destanee Aiava.

O reîntâlnire cu australianca de 22 de ani la patru ani de la prima lor luptă, cea din turul 1 de la Australian Open 2018. Atunci, cu o Simona Halep încă sub presiunea apăsătoare a așteptărilor de a câștiga primul ei titlu de Slam, Aiava a amenințat să facă surpriza. Dar contextul era foarte diferit față de cel de azi, încă o dovadă că întotdeauna un meci trebuie judecat în funcție de situația în care se joacă. Mare outsider, Aiava a prins și mai mult curaj când Simona s-a accidentat la gleznă și o mare parte din primul set a părut inevitabil că o va elimina pe româncă. Halep a strâns din dinți, s-a redresat și a supraviețuit, iar ce a urmat, se știe: un traseu eroic dus tocmai până în finală; o finală care, deși pierdută, este în accepțiunea multora episodul care i-a dat Simonei și ultima dovadă necesară să o convingă că poate câștiga un Grand Slam – lucru care s-a și întâmplat, câteva luni mai târziu.

Patru ani mai târziu, Simona pornește o nouă campanie în Australia, cu obiective diferite – revenirea în Top 10 este primul declarat – dar cu o bază asemănătoare: este din nou în postura de vânătoare. Și o începe cu o victorie pe Rod Laver. Una de rutină, în care, deși n-a fost din cale afară de dominantă, Simona a jucat suficient de bine cât să nu fie vreodată în pericol.

Aiava, care n-a evadat niciodată, din 2018 până acum, din zona de jos a clasamentului, a arătat ocazional acele arme cu care a rănit-o și în 2018 pe Simona: serviciu tare, retururi puternice pe serva a doua a Simonei, o dreaptă cu care poate dicta. Consistența australiencei a avut însă de suferit din momentul în care scorul a devenit unul serios: după ce a navigat prin câteva servicii sigure până la 4-4, Aiava a simțit apăsarea momentului și ce înseamnă când Simona ridică nivelul. Mult mai concentrată la retur, românca a legat o serie de cinci game-uri la rând, cu care a rupt timpuriu orice speranță de echilibru în setul secund. Un set în care întrebarea a fost doar când va veni și al doilea break, cel de asigurare. Simona l-a reușit la 4-2, cu o pereche superbă de winners cu reverul, primul dintre ele, cu siguranță faza zilei.

„Întotdeauna Australia a fost un loc special pentru mine și mă bucur că am trecut mai departe. Mă bucur că mă simt sănătoasă și fit și gata să joc”, a spus Simona, aplaudată de audiența de pe Laver.

Simona trece așadar în turul următor și o va întâlni, cu puțin timp de recuperare la dispoziție, pe Gabriela Ruse la noapte, nu înainte de 3.30 ora României. Irina Begu și Sorana Cîrstea joacă și ele la noapte.

About Author