China poate fi lăudată pentru organizarea Jocurilor Olimpice

„Este o ediție olimpică cu adevărat de neegalat ”, a declarat președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, la ceremonia de încheiere a JO de Iarnă din Beijing. Evaluarea CIO este la fel ca cea făcută în urmă cu 14 ani la ediția din 2008 a Olimpiadei de Vară din Beijing.

Așadar, cum Beijing a reușit să organizeze a doua olimpiadă cu succes?

Aceasta se datorează faptului că organizatorii și-au onorat promisiunile și au oferit o ediție simplă, sigură și splendidă, promovând astfel motto-ul Olimpiadei „Mai rapid, mai sus, mai puternic – Împreună”.

Timp de 17 zile, peste 2.800 de sportivi din 91 de delegații și-au dovedit perseverența prin rezultate record. Echipa chineză a câștigat 9 medalii de aur, 4 de argint și 2 de bronz, o performanță mult mai bună decât în ediția precedentă.

Fiind prima ediție în care în sloganul olimpiadei s-a adaugat „împreună”, în fiecare zi s-au scris povești despre respectul reciproc și prietenie. Un jurnalist de la The Washington Post, Brewer a fost testat pozitiv la olimpidă și a fost izolat într-o cameră de hotel. În 20 februarie, a publicat un articol, în care a scris că micile gesturi ale voluntarilor l-au copleșit. „În circuitul închis bunătatea a fost unul din aspectele care mi-au dat speranță”, a spus jurnalistul.

Ediția din Beijing a deschis apetitul a peste 300 de milioane de chinezi să practice sporturile de iarnă, deschizând o nouă pagină pentru JO de iarnă. Potrivit estimărilor făcute de către CIO, în 2025, valoarea pieței sporturilor de iarnă din China va fi de 150 miliarde de dolari.

Ediția JO de Iarnă Beijing 2022 a potențat comunicarea dintre Orient și Occident și a minimalizat divergențele. Creativitatea chinezilor și cultura tradițională au uimit oaspeții și au transmis un mesaj prin care civilizațiile merită apreciate.

În același timp, ediția din acest an a arătat lumii o Chină încrezătoare și optimistă. Datorită bunelor măsuri preventive împotriva noului coronavirus, în circuitul închis din satele olimpice și zonele de competiție, rata infecției a fost de 0,01%. Ziarul nipon Asahi Shinbun a spus că o ediție olimpică verde reprezintă reperul pentru dezvoltarea sustenabilă a Chinei.

În contextul schimbărilor nemaiîntâlnite în ultimii 100 de ani, al pandemiei de COVID și al altor dificultăți cu care se confruntă omenirea, olimpiada din Beijing a fost promotorul unității și păcii mondiale. „Solidaritatea de la JO a depășit orice divergență. Voi ați oferit o șansă păcii mondiale”, a spus Thomas Bach.

About Author