Categories Fotbal

Andriy Shevchenko nu crede că va mai fi la fel vreodetă în Ucraina

Cu ochii în lacrimi, Andriy Shevchenko (45 de ani), legendă a fotbalului din Ucraina și câștigător al Balonului de Aur în 2004, a oferit un interviu tulburător presei britanice în care vorbit despre tragedia provocată de invazia Rusiei în țara sa. Toată familia lui Shevchenko s-a aflat în mijlocul bombardamentelor violente din capitala Kiev, iar fostul fotbalist spune că nu își poate convinge mama sau sora să părăsească Ucraina.

„Simți fiecare bombă care atinge pământul, pentru că tremură casa”. Andriy Shevchenko, interviu tulburător cu ochii în lacrimi
Jamie Redknapp, jurnalist britanic la publicația Daily Mail, are o relație specială cu Andriy Shevchenko din perioada în care fotbalistul a activat la Londra, pentru Chelsea, iar acum, pe seama tragediei care are loc în Ucraina, l-a văzut pe fostul câștigător al Balonului de Aur pentru prima oară cu ochii în lacrimi. Într-un interviu tulburător, în care abia și-a găsit cuvintele pentru a vorbi, Andriy Shevchenko a oferit câteva mărturii cutremurătoare despre impactul devastator al războiului pe care Rusia l-a pornit în Ucraina.
Pe parcursul interviului, Shevchenko a simțit nevoia de mai multe ori să se ridice de la masă și a fost la fereastra din încăpere pentru a se calma și a lua puțin aer. Drama este cu atât mai mare pentru fostul atacant legendar, deoarece mama, sora și întreaga sa familie refuză să plece din Ucraina. Aceștia au fost în mijlocul bombardamentelor din Kiev. Ulterior au părăsit capitala, însă nu au luat în calcul și posibilitatea de a ieși din țară.
De altfel, mama lui Andriy Shevchenko a fost și prima persoană care l-a sunat pentru a-l anunța că rușii au început invazia:

Eu dormeam. Am primit un apel. A fost mama mea. Ea… Îmi pare rău, nu e ușor deloc. Ea a spus: războiul a început! Nu ne venea să credem că Rusia va face acest pas și va începe războiul. Eram în stare de șoc.
Simți fiecare bombă care atinge pământul, pentru că tremură casa. Așa este războiul acum. Este în acea etapă în care rușii înconjoară orașul și doar bombardează. Nu se opresc, este necruțător.
Nu oferă poporului ucrainean șansa de a organiza coridoare umanitare. Mama mea e acolo. Sora mea e acolo. Unchiul meu, matușa mea, vărul meu. Prietenii mei, unii chiar în prima linie. Ei sunt țara noastră, luptă pentru libertatea noastră, pentru mândria noastră. Ne apărăm, luptăm, nu avem de ales”, a spus Shevchenko.


Revolta lui Andriy Shevchenko. Cum trebuie să se pronunțe Kiev de azi înainte
Coșmar trăit de Shevchenko. Mama și sora lui sunt blocate într-un buncăr, fără mâncare și electricitate
Coșmar trăit de Shevchenko. Mama și sora lui sunt blocate într-un buncăr, fără mâncare și electricitate
Andriy Shevchenko, pus într-o situație dificilă. Cum a reacționat când copiii l-au întrebat despre război

Andriy Shevchenko are patru băieți: Jordan, 17 ani, Kristian, 15 ani, Alexander, 9 ani și Ryder, în vârstă de 7 ani. Întrebat despre cum a gestionat toată această situație față de copiii săi, fostul mare atacant a răspuns:

Le spun doar adevărul. Calea corectă este să spui întotdeauna adevărul. Îmi pare atât de rău pentru jurnaliștii care își pierd viața pe front. Cei din prima linie încearcă să spună adevărul lumii și sunt uciși. Jordan, băiatul meu cel mare, a mers cu mine la protestele din Londra. A fost foarte implicat. El știe ce se întâmplă. Este greu, pentru mine și pentru familia mea, dar știu cât de greu este pentru oamenii din Ucraina, care sunt în mod constant speriați pentru viața lor”, a mai spus Andriy Shevchenko.

Atât el, cât și soția sa sunt implicați în campanii umanitare. Ei încearcă să ajute prin diverse moduri familiile afectate din Ucraina și, de asemenea, au înființat o fundație care își propune să strângă minim 2 milioane de lire sterline, bani care vor fi redirecționați apoi tot pentru sprijinul victimelor.


Ce spune Andriy Shevchenko despre relația de prietenie pe care o are cu diverse persoane din Rusia. „Nu cred că va mai fi vreodată la fel”
De-a lungul carierei, Shevchenko a avut coechipieri ruși, și-a creat diverse prietenii cu persoane din Rusia, iar la Chelsea a avut chiar și patron rus, pe Roman Abramovici, care acum a decis să scoată clubul la vânzare. Întrebat despre cum gestionează aceste relații în raportul cu invazia pe care Rusia a demarat-o în Ucraina, Andriy Shevchenko a răspuns:

Am spus de la început, nu mi-am imaginat că acest lucru se poate întâmpla. Am avut o relație lungă, dar nu cred că va mai fi vreodată la fel. Dar știu că există și o mulțime de ruși care vor să oprească războiul.
Am primit mesaje de la prieteni, iar mesajul meu este întotdeauna același: du-te în stradă! Știu că nu le e ușor. E periculos în Rusia. Dar singura modalitate de a opri războiul este să spui adevărul. Majoritatea oamenilor din Rusia nu știu adevărul”, a transmis fostul internațional ucrainean.

Un alt subiect fierbinte a fost cel al sportivilor ruși. Aceștia au fost excluși din mai multe sporturi, iar deciziile luate de federațiile internaționale au stârnit controverse.
Referitor la acest subiect, Shevchenko a fost tranșant:

Sunt absolut de acord cu scoaterea sportivilor ruși din competiții, deoarece războiul nu s-a oprit. Trebuie să punem presiune. Președintele rus, nu vreau să spun numele acelei chestii, a spus că aceasta este o operațiune specială. Nu, nu este o operațiune specială. Este uciderea unor oameni nevinovați. Sunt oameni care sunt înconjurați. Sunt orașe bombardate”.

Apel către fotbaliștii ucraineni din actuala generație. „Continuați să jucați!”
În ceea ce îi privește pe fotbaliștii ucraineni, Shevchenko a spus ca aceștia trebuie să continue să joace pentru țara lor, iar de fiecare dată când pot interveni cu mesaje publice să fie cât mai vocali:

Întotdeauna le spun băieților: continuați să jucați! Joci pentru țara ta, e un mesaj grozav. Lumea sportului e foarte unită. Este împotriva războiului. (Oleksandr) Zinchenko, (Vitaliy) Mykolenko, Yarmolenko, (Roman) Yaremchuk, este foarte important ca băieții să continue să joace. Eu îi sun. Eu îi susțin. Suntem uniți. Acesta este mesajul campaniei mele, îndeplinește-ți rolul tău. Fă tot ce poți. Vă rog, continuați să vorbiți despre Ucraina. Simțim că nu suntem singuri. Dacă ne susțineți sportivii, ne susțineți pe noi!”, a declarat Shevchenko.

Oleksandr Zinchenko, mărturisire cutremurătoare despre ce trăiește de când a început războiul. “Plâng din orice!”. Singurul lucru care-l oprește să meargă pe front.

Poveste incredibilă din copilăria lui Shevchenko, după explozia de la Cernobîl. „Am găsit câteva mingi pe un bloc și le-am adus acasă. Tata le-a verificat cu aparatul de radiații. Le-a dat foc imediat”
Din cauza sistemului de conducere sovietic, Andriy Shevchenko a trecut prin momente dificile încă din copilărie. Pe vremea când avea puțin peste 10 ani, în 1986, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat. Ce a urmat apoi este o catastrofă istorică ce a avut urmări tragice pe parcursul a zeci de ani. Pe seama acelui eveniment dramatic, Shevchenko și-a adus aminte de o întâmplare reală:

Când a fost explozia de la Cernobîl, încă era URSS (n.r. – Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) și regimul a ținut totul ascuns. Dar tatăl meu știa, pentru că era în armată. A adus acasă un aparat care testează radiația.
Jucasem fotbal pe terenul de joacă și la un moment dat o minge a ajuns pe acoperișul unei clădiri. Am găsit o modalitate de a ajunge acolo sus și erau alte șase sau șapte mingi de fotbal. Le-am luat pe toate! Am adus trei mingi acasă, iar prietenii mei le-au luat pe celelalte. Când am ajuns acasă, tatăl meu a luat o minge și a testat-o pentru radiații. A trebuit să le aruncăm în foc! Aceasta e o poveste adevărată”, a spus Shevchenko.

În încheierea interviului, Shevchenko și-a îndreptat din nou gândurile către copiii ucraineni care pică victime războiului.

În fiecare secundă de când a început războiul, un copil ucrainean devine refugiat. Fiecare secundă. Numărul doar va crește”, a transmis fostul atacant.

Andriy Shevchenko este cel mai bun marcator din naționala Ucrainei, cu 48 de goluri în 111 meciuri. În carieră, el a evoluat pentru Dinamo Kiev, AC Milan și Chelsea. A cucerit o mulțime de trofee, inclusiv UEFA Champions League, cu AC Milan, dar și un Balon de Aur, în 2004.

About Author