O nouă poveste tristă a polo-ului românesc

Desființarea echipei de polo a Clubului Rapid, cu scopul schimbării destinației bazinului, poate fi o capcană pentru ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Deja se vorbește despre desființarea echipei ca și cum ar fi fost decizia ministrului.
În actualul context, al demisiei ministrului PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în urma căreia portofoliul a fost preluat de Sorin Grindeanu, chiar înaintea rocadei între PNL și PSD pentru funcția de premier, pare că încep să cadă, pe rând, miniștrii PSD din actualul guvern. Sportivii lăsați fără echipă vor depune plângere inclusiv la DNA, iar de aici ar putea începe o anchetă care să-l vizeze direct pe ministrul Grindeanu, deși nu el a desființat echipa. Sunt acuzații grave la adresa unor demnitari din ministerul pe care-l conduce.

Un scandal ce părea a avea o miză sportivă, respectiv desființarea, peste noapte, fără niciun argument solid, a echipei Rapid de polo masculin de seniori, ar putea fi, de fapt, un motiv foarte serios de demitere a ministrului Sorin Grindeanu, tot în urma unei anchete a DNA, sub acest pretext. Asta, după ce a plecat din guvern, acum câteva zile, ministrul Agriculturii, portofoliul său fiind preluat de ministrul Transporturilor. Pe Grindeanu îl poate aștepta aceeași soartă, din cauza bazinului de polo al Rapidului, chiar dacă nu e direct implicat.

Surse din cadrul Clubului Rapid au declarat, pentru Jurnalul, că antrenorii au fost anunțați, acum câteva zile, că se desființează una dintre cele mai vechi echipe din sportul românesc. Înființată în anul 1934, echipa de polo masculin a clubului Rapid era medaliată internațional încă din anii 40. În ultimii doi ani a reușit să ocupe doar locul IV, la nivel național, însă echipele de handbal masculin și de volei ale aceluiași club ocupă locurile VI și VII, fără a fi desființate pe acest criteriu. „Echipa de handbal feminin a ieșit campioană anul ăsta, dar să nu uităm că jucătoarele au salarii de 4.000-6.000 de euro pe lună și sunt foarte multe jucătoare străine. Nu e un motiv suficient pentru desființare”, spun sursele.

Reabilitat de CNI pentru echipa desființată
Bazinul de polo al Rapidului a fost reabilitat cu fondurile Companiei Naționale de Investiții (CNI), deci cu banii statului, cu trei ani în urmă, pentru a fi folosit de echipa de polo a clubului. Actualul președinte al Clubului Rapid, Bogdan Vasiliu, care a luat decizia desființării echipei, le-a explicat jucătorilor și antrenorilor că nu este eficientă activitatea lor, iar bazinul va fi folosit pentru natație. Poloiștii spun, însă, că nici măcar nu se poate folosi acel bazin pentru înot, având alte dimensiuni: 33 m lungime și 17 m lățime, cu 2,2 m adâncime, în timp ce bazinul de natație trebuie să aibă 25 m sau 50 m lungime, lățimea fiind jumătate, adică 12 m sau 25 m.

Pe lângă această problemă tehnică, sursele noastre spun că nu așa se calculează eficiența unei echipe de polo. „Ca să ajungi să ai o echipă de seniori, trebuie să iei jucătorii de la vârsta de 8 ani, până la 20, dar 12 ani nu ai nicio certitudine. Ar trebui să oprim sportul bugetar, ca în celelalte țări europene, să dăm o lege a sponsorizării corectă, ca să facem cluburi private. Noi ne bucurăm că sportul se mai susține din banii statului, dar vedem că politicul distruge tot”, spun sursele.

Acuzații grave la adresa demnitarilor
Oamenii mai spun că președintele clubului, Bogdan Vasiliu, le-a spus pur și simplu antrenorilor echipei de polo că secția de seniori masculin se desființează, de la 1 iulie, dar fără o decizie a consiliilor de administrație. „În principiu, secția avea un buget de 100.000-150.000 de euro pe an. Secția a fost bugetată de pe vremea fostului președinte, deci nu era o problemă de finanțare. Pe de altă parte, nici nu e legală desființarea, din moment ce există finanțare. Domnul Vasiliu plătește un salariu de 100.000-150.000 de euro unei singure jucătoare de handbal feminin, pe an. De doi ani, echipa e pe locul patru în campionatul național. A declarat presei că e o echipă de bătrâni și că nu face performanță, deși sunt băieți de toate vârstele, iar portarul, care e cel mai în vârstă, e pe locul al doilea în România. Este aici și discriminare, cu o astfel de declarație, nefiind un criteriu pentru desființarea unei echipe”, mai spune o sursă din cadrul clubului.

Se vorbește, în interiorul clubului, despre interese imobiliare și de dezvoltare a unei baze de agrement, sub pretextul nevoii de a înființa o „Academie de înot”. De asemenea, sursele spun că decizia desființării echipei a fost luată de niște demnitari din Ministerul Transporturilor, care marțea și joia folosesc bazinul și terenul bazei sportive pentru petreceri și grătare pe care le văd și oamenii din blocurile învecinate.

Rapidiștii furioși spun că se pregătesc să depună plângere penală la DNA, dacă situația va rămâne așa. „Echipa nu mai putea să se antreneze marțea și joia, când veneau demnitari din Ministerul Transporturilor la piscină și la grătare. Piscina se va mai renova o dată, pentru că demnitarii nu sunt mulțumiți de felul în care arată. Noi am cerut să lase echipa să facă sport. Politicul se poate lipi de sport, dar nu să-l desființeze. Vom face o petiție către premierul Nicolae Ciucă, Gică Popescu, consilier pe probleme de sport, ministrul Grindeanu și Federația Română de Polo, cu mențiunea că vom sesiza ulterior și organele de cercetare penală abilitate, dacă situația va rămâne așa. Petiția nu trebuie să ajungă la Directorul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, pentru că e în conflict de interese, pe această temă”, spun rapidiștii. Principalul vizat de viitoarea anchetă ar putea fi chiar ministrul Sorin Grindeanu. Un astfel de scandal poate fi provocat cu scopul demiterii unui ministru.

Doar după ce s-a refăcut baza sportivă, bazin plus stadion, Rapidul a devenit interesant de administrat. Bazinul ăsta are o tradiție, este o echipă care a câștigat premii europene în anii 40. Noi aveam autocar și vagon dormitor de cale ferată pe vremea lui Ceaușescu.

About Author