Constructorul Audi, o nouă provocare din 2026

Constructorul german Audi se va alătura Campionatului Mondial de Formula 1 începând cu sezonul 2026 în calitate de furnizor de unități de propulsie. Anunțul a fost făcut vineri dimineață, într-o conferință de presă, în Belgia, la Spa-Francorchamps.
Acest lucru vine după ce, la începutul acestei luni, au fost publicate noile reglementări privind unitățile de propulsie, concepute special pentru a face posibilă și atractivă intrarea noilor veniți în acest sport la un nivel competitiv.

Unitățile de propulsie din 2026 vor păstra arhitectura actuală a motorului V6 cu combustie internă, dar vor avea o putere electrică sporită și combustibili 100% sustenabili, doi factori despre care Audi spune că au fost cheia pentru aderarea sa.

Audi – care face parte din Grupul Volkswagen – a adăugat că susține, de asemenea, planurile F1 de a fi mai sustenabilă și mai eficientă din punct de vedere al costurilor, cu un plafon de costuri pentru producătorii de unități de propulsie introdus în 2023 și cu F1 care și-a stabilit obiectivul de a fi Net Zero Carbon până în 2030.

„Sunt încântat să urez bun venit Audi în Formula 1, un brand auto iconic, pionier și inovator tehnologic”, a declarat președintele și CEO al F1, Stefano Domenicali, care a lucrat pentru Volkswagen pentru o perioadă începând cu 2014.

„Acesta este un moment major pentru sportul nostru, care evidențiază forța uriașă pe care o avem ca platformă globală care continuă să crească.

Este, de asemenea, o mare recunoaștere a faptului că trecerea noastră la motoarele hibride alimentate în mod durabil în 2026 este o soluție de viitor pentru sectorul auto. Așteptăm cu toții cu nerăbdare să vedem logo-ul Audi pe grilă și vom afla mai multe detalii de la ei cu privire la planurile lor în timp util.”

Audi și-a anunțat înscrierea pentru 2026 în cadrul unei conferințe de presă la Spa, înaintea Marelui Premiu al Belgiei din acest weekend, la care au participat președintele Consiliului de Administrație al AUDI AG, Markus Duesmann, membrul Consiliului de Administrație pentru Dezvoltare Tehnică, Oliver Hoffmann, Domenicali și președintele FIA, Mohammed Ben Sulayem.

Constructorul a declarat că va anunța o decizie cu privire la echipa cu care se va „alinia în 2026 până la sfârșitul acestui an”.

Uzina Audi Sport din Neuburg va fi locul în care va fi dezvoltată unitatea de propulsie, marcând astfel prima dată în mai bine de un deceniu când grupul motopropulsor din F1 va fi construit în Germania.

„Motorsportul este o parte integrantă din ADN-ul Audi”, a declarat Duesmann.

„Formula 1 este atât o scenă globală pentru marca noastră, cât și un laborator de dezvoltare extrem de provocator. Combinația dintre performanțe înalte și competiție este întotdeauna un motor de inovare și transfer tehnologic în industria noastră.

Odată cu noile reguli, acum este momentul potrivit pentru noi să ne implicăm. La urma urmei, atât Formula 1, cât și Audi urmăresc obiective clare de sustenabilitate.”

Hoffmann a adăugat: „Având în vedere salturile tehnologice majore pe care seria le face în direcția sustenabilității în 2026, putem vorbi de o nouă Formula 1. Formula 1 se transformă, iar Audi dorește să sprijine activ această călătorie. O legătură strânsă între proiectul nostru de Formula 1 și departamentul de dezvoltare tehnică al AUDI AG va permite crearea de sinergii.”

Audi spune că în baza din Neuburg există deja bancuri de testare pentru motoarele de F1, precum și pentru testarea motoarelor electrice și a bateriilor. În prezent, aceștia lucrează pentru a pune la punct personalul, clădirile și infrastructura tehnică până la sfârșitul anului. Apoi vor avea la dispoziție trei ani pentru a pune la punct PU înainte de a intra în F1.

Adam Baker, care a ocupat mai multe funcții de conducere pentru producători și echipe din motorsport, petrecând în același timp trei ani la FIA, va conduce proiectul de Formula 1 în calitate de director executiv.

About Author