Categories Baschet

A lăsat Oradea pentru a-și îndeplini visul!!!

Baschetbalistul orădean Bogdan Creț, în vârstă de 18 ani, format în cadrul proiectului comun dezvoltat de LPS Bihorul și Academia CSM Oradea, a luat calea Statelor Unite ale Americii în această vară, împlinindu-și visul de a ajunge în țara cu cel mai dezvoltat baschet de pe mapamond, spun cei de la LPS Bihorul.

A terminat liceul în cadrul LPS „Bihorul” Oradea în vara acestui an, promovând cu brio examenul de bacalaureat. Își va continua studiile în Statele Unite ale Americii. Pe parcursul anilor, el a reprezentat cu brio Oradea în competițiile de juniori, fiind unul dintre jucătorii de bază ai generației 2004, generație care a avut rezultate remarcabile începând cu U13 până la U18 – 3 medalii de argint și una de bronz – iar Bogdan a fost recompensat pentru evoluțiile sale cu diferite premii individuale la mai multe turnee finale, cum ar fi „cel mai bun 5” la turneele finale U13, U14, U15 si U18, MVP al turneului final U14, MVP la turneul EYBL de la Oradea din 2018, respectiv Istanbul, în 2019. Pe parcursul anilor a avut mai multe convocări la loturile naționale de U15-U16 și U18. În această vară, evoluțiile lui i-au adus și convocarea la echipa națională U18 cu care a participat în lunile iulie – august la Campionatul European U18, Divizia B, de la Ploiești, unde România a ocupat locul 7.

„Mă văd evoluând într-un campionat puternic”

La 2 luni de când „și-a luat zborul” spre SUA, sportivul a vorbit despre cum a ajuns acolo și nu numai. „Ideea de a veni in Statele Unite ale Amercii mi-a venit aproximativ acum 1 an când am intrat în contact cu câteva universități de aici (SUA). M-am gândit o perioadă dacă acesta este drumul pe care vreau sa îl urmez, iar în scurt timp m-am decis să caut facultăți aici. Joc la Eastern Florida State College, iar campionatul se numeste NJCAA (National Junior College Athletic Association) Division 1. În America îmi place mult mai mult nivelul ridicat de baschet, acesta fiind motivul principal pentru care am decis să vin aici, dorindu-mi să progresez. În primul rând , cei de aici vor să se asigure că ești un elev bun și înveți, iar acest aspect a fost un avantaj pentru mine ținând cont că de-a lungul celor 12 ani de școală am avut medii foarte bune. În al doilea rând , trebuie să ai un nivel de joc ridicat și să ai o atitudine foarte bună. M-am acomodat destul de repede, iar motivul principal este modul in care am fost primit. Toți colegii si antrenorii au fost entuziasmați să mă cunoască și să fac parte din echipă. Avem de luni până vineri câte 2 antrenamente pe zi, cel de dimineața este colectiv, cu echipa, unde lucrăm în special tactic, iar apoi facem pregătire fizică. În general acest prim antrenament are o durată cuprinsă între 2 ore jumate și 3 ore, iar seara avem antrenamente individuale, în general shooting. Antrenamentele sunt mult mai intense, mai lungi și cu pauze mai scurte. E un alt nivel de baschet, toți jucătorii de aici sunt valoroși și competitivi, lucru care lipsește categoric în România. O altă diferență este stilul de joc, se joacă mult mai rapid si toți joacă fizic. După ce termin anii de colegiu eu îmi voi dori să joc la cel mai înalt nivel posibil. Ideal ar fi să încerc să rămân în America pentru a juca în G-League, dar voi alege cea mai bună variantă la acel moment și dacă aceea e de a mă întoarce în Europa, atunci o voi face. În 10 ani mă văd jucând într-un campionat puternic, fiind un jucător complet. Un regret pe care îl am este faptul că nu am reușit să cuceresc titlul de campion la nivel de juniori alături de colegii mei, deși au fost nenumărate oportunități. Vreau să subliniez faptul că mereu mi-am dorit să joc baschet și să studiez în SUA și mai ales că am întâlnit aici un om și un antrenor minunat. Am început să practic baschetul în clasa a doua datorită tatălui meu, iar prima mea antrenoare a fost Anamaria Mesaros, apoi Călin Pop, Alin Cureș, Alin Roșu , Zoran Vranes, Radovan Markovic, David Karsai şi Ivan Gemaljevic. Pe această cale le mulțumesc tuturor pentru tot ceea ce m-au învățat. Realizările mele cele mai importante au fost medaliile câștigate alături de echipa mea, atât pe plan național cât și pe plan internațional, în EYBL precum și premiile individuale primite de la U13 până în prezent”, a declarat Bogdan Creţ pentru pagina de Facebook Baschet LPS Bihorul Oradea.

About Author