Categories Tenis

Evoluție peste așteptări în prima zi. România – Ungaria 2-0

Prima zi a întâlnirii România – Ungaria din cadrul BJK se încheie cum nu se poate mai bine, cu două victorii pentru echipa României, obținute de Ana Bogdan și Jaqueline Cristian. Sunt două victorii esențiale și sănătoase, atât la nivel de echipă – o echipă a României care a suferit mult în ultimul an și jumătate – cât și la nivel individual, pentru că sunt victorii bune, care pot cântări mult pentru fiecare jucătoare în parte din varii motive.

Pe de o parte, pentru Ana Bogdan, cea mai bine clasată jucătoare dintre toate cele prezente la Cluj, acest succes, în calitate de lider al echipei, e unul grozav, pentru că îi confirmă sezonul foarte bun avut. Iar Jaqueline a câștigat cu sufletul un meci epuizant cu Anna Bondar, jucătoare mai în formă și cu mult mai multe meciuri în picioare decât Jaq, care se află acum într-un proces de revenire și a jucat puțin în ultimele luni.

Ce înseamnă victoriile pentru Ana și Jaq. Ana Bogdan, numărul 48 mondial, s-a aflat din nou în postura de lider al echipei României de BJK Cup, după meciul dramatic cu Rusia din 2020, și și-a respectat impecabil acest statut: a început partida cu Dalma Galfi puternic – „full throtle”, cum a glumit apoi la conferință -, nu s-a lăsat distrasă de nimic și nimeni și a obținut o victorie clară în fața unei adversare care, precum ea, traversează cea mai bună perioadă a carierei. În urmă cu un an, Galfi era clasată în afara Top 150 WTA, acum e clasată în primele 80 de jucătoare ale lumii, după un sezon în care a jucat o serie de finale consecutive (atât la nivel ITF, cât și WTA 125K) și a ajuns în turul trei la US Open.

Ana n-a lăsat lucrurile la întâmplare și acesta e unul din motivele pentru care totul i-a mers astăzi: încă de la primele mingi a fost hotărâtă și a transmis că știe ce are de făcut, că știe ce trebuie jucat și că victoria asta trebuie să fie a ei și va fi a ei; fără emoții, fără complicații, fără multă energie de pierdut.

În al doilea meci al zilei lucrurile au stat altfel și dinamica a fost opusă: s-a jucat mai dur, a fost mai mult echilibru, iar victoria s-a decis la câteva mingi. Pentru Jaqueline, care se află într-un proces de revenire după o accidentare dificilă, rezultatul ăsta înseamnă, în primul rând, o gură mare de aer: avea nevoie de o victorie de genul acesta, grea, muncită, chinuită chiar. Evoluția acestui meci îi poate arăta atât unde se află fizic, cât mai ales faptul că multe lucruri nu s-au schimbat față de anul trecut pentru ea.

Faptul că Jaq obține o victorie la limită cu Bondar, care joacă cel mai bun tenis al carierei sale în aceste zile, acasă, într-un meci important de Fed Cup, e, din nou, încurajator pentru simplul motiv că, în această perioadă, Cristian traversează o perioadă a carierei care o încearcă. S-a întors în circuit după o accidentare foarte complicată, a jucat puțin și a încheiat colaborarea cu Thomas Drouet după eliminarea din primul tur de la Transylvania Open. Per total, pot fi multe dubii și gânduri adunate după astfel de luni – iar victoria de azi, atât de binevenită, are fix rolul de a mai înlătura din ele.

Echipa. În ultimul an și jumătate, echipa României de BJK Cup a suferit mult – atât de mult încât o înfrângere cu Ungaria ne-ar arunca, după mulți ani, în grupele inferioare ale BJK, ceea ce ar însemna și trecerea într-o altă etapă pentru că ne-am întoarce acolo de unde am ieșit cu greu în 2014. Iar acolo, în grupele inferioare ale BJK Cup, lucrurile nu arată bine de oriunde le-ai privi.

Acest început bun, cu două meciuri excelente, care ne apropie de o victorie atât de așteptată în fața unei echipe puternice, ce are în componență 3 jucătoare clasate în top 100, înseamnă, înainte de orice, încredere. Și jucătoarele României, și Horia și toți cei care au fost alături de echipă în ultimii 8 ani la parcursul grozav al României în BJK au nevoie și merită astfel de victorii.

Treaba nu e, însă, gata, iar de multe ori e mai greu să închizi decât să începi bine. Dar felul în care au pregătit fetele și staff-ul tehnic acest weekend ne dă motive să ne uităm cu încredere către ziua a doua.

About Author