Categories Tenis

Situația Simonei Halep, tot mai complicată

Gabriela Andreiașu, directorul general al Agenției Naționale Anti-Doping, a oferit clarificări în privința situației în care se află Simona Halep, al cărei caz de dopaj va fi judecat în regim de urgență de Sports Resolutions.

Experții angajați de Simona merg pe ideea contaminării (n.r. ingerarea unui supliment alimentar contaminat), iar speranțele sunt acelea de a obține doar o mustrare, fără o suspendare definitivă

Șefa ANAD clarifică situația actuală a Simonei Halep: „Trebuie demonstrat acest lucru”
Șefa ANAD a confirmat că Simona va scăpa de suspendare în cazul în care va reuși să demonstreze că nu a folosit în mod conștient substanța Roxadustat.

„Am citit că s-a stabilit un anumit termen pentru audiere în regim de urgență. Noi nu avem cunoștință de acest termen, dacă avocații au spus, probabil că așa este. Pot să confirm că procedural, după impunerea unei suspendări provizorii, se organizează în cel mai scurt timp posibil o audiere în regim de urgență.

În cadrul acestei audieri, sportivul poate să aducă probe și dacă demonstrează că un produs pe care l-a folosit și ne referim la suplimente, dacă a fost contaminat cu o substanță interzisă, atunci sancțiunea se poate ridica. Se poate, deci nu e obligatoriu, trebuie demonstrat acest lucru.

Această suspendare provizorie se poate impune în 2 moduri. Fie prin prima notificare care se comunică sportivului sau notificare de punere sub acuzare, sau printr-o decizie separată.

În cazul Simonei Halep s-a impus prin notificarea care i-a fost comunicată. Se organizează imediat o audiere, în regim de urgență, asta e terminologia din Codul Mondial Antidoping tocmai pentru a-i da posibilitatea sportivului să se apere.

În cazul în care ar fi folosit ceva contaminat fără știrea lui, nu era etichetat, nu ar fi bănuit, era de exemplu un sinonim al unei substanțe de pe lista interzisă și chiar dacă ar fi făcut tot posibilul să caute ingredientele, le verifica pe fiecare și acel sinonim al substanței nu apărea în lista interzisă, atunci sportivul nu avea acea vină totală și se putea ridica perioada de suspendare provizorie” – Gabriela Andreiașu, potrivit Sport Total FM.

În cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Reamintim că suspendarea maximă pe care Halep ar putea să o primească este una de 4 ani.

George Cosac, încrezător că Simona va reveni până la US Open 2023
Într-un interviu acordat pentru ProSport, George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, este convins de faptul că Simona Halep are câteva atuuri pentru a-și dovedi nevinovăția.

„Eu sunt optimist și cred că Simona Halep își va dovedi nevinovăția. Nu știu dacă va putea să meargă la Roland Garros, dar cred că va putea participa la US Open, pentru că până atunci se va da un verdict favorabil în privința ei.” – a precizat George Cosac.

Ediția din acest an a US Open va începe pe data de 28 august și se va încheia pe 10 septembrie.

About Author