Categories Polo

Un obiectiv mult prea îndrăzneț

România are ca obiectiv la Campionatul Mondial masculin de polo pe apă Under-20, care va avea loc în vara acestui an la Otopeni, clasarea între primele opt echipe, ceea ce i-ar asigura participarea la următoarele ediţii ale competiţiei, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Române de Polo, Alexandru Matei.

„În acest an Federaţia Română de Polo aniversează 100 de ani de la primul meci de polo atestat documentar în România. Şi în acest moment vrem să marcăm şi 100 de zile până la începerea celui mai important eveniment organizat vreodată de România la sporturile de echipă. Şi aici mă refer la Campionatul Mondial de tineret Under-20 de polo pe apă masculin. Federaţia internaţională de specialitate ne-a acordat această încredere şi pe noi ne onorează să organizăm un asemenea eveniment de o asemenea anvergură, dar în acelaşi timp ne face să fim foarte responsabili pentru tot ceea ce înseamnă, să primim un număr atât de mare de oameni care vor veni să vadă Bucureştiul, să vadă Otopeniul. Încă nu realizăm, cred că este cel mai mare câştig pe care România poate să îl primească în momentul acesta, în care ieşim pe plan internaţional şi ne arătăm forţa şi existenţa, este senzaţional. Eu ca sportiv am ascultat imnul naţional de peste 300 de ori şi cea mai mare mândrie pentru mine este să aduc cele mai bune echipe din lume în România la un Campionat Mondial. Este prima oară când se organizează aşa ceva în România. Pentru noi cred că este cea mai frumoasă imagine pe care o putem face sportului. Îmi doresc ca prin acest lucru sportul să revină în atenţia politicului, pentru că este factorul decizional”, a declarat Matei.

 

 

Oficialul FRP este încrezător în privinţa îndeplinirii obiectivului de către echipa naţională de polo: „Din punct de vedere sportiv, ultima participare a fost în 2012, când am obţinut un loc 7, cu acelaşi antrenor principal, domnul Viorel Rus. Acum ne dorim foarte mult să intrăm în primele opt, pentru că asta clar ar asigura o participare la următoarele campionate mondiale, ar fi un lucru extraordinar. Şi pentru mine acesta este obiectivul principal. Şanse sunt, din fericire sau din nefericire, nu ştim încă, sistemul a fost modificat acum, încă nu este oficial, dar cele mai bune echipe se vor întâlni în prima parte între ele, după care avem şi noi o şansă să jucăm cu ele şi atunci şanse există. Eu spun că avem antrenori, avem pregătire. Eu cred că putem să realizăm ceea ce ne-am propus, adică să intrăm în primele opt”.

Alexandru Matei a afirmat că va încerca să-l convingă pe campionul mondial la nataţie David Popovici să vină să se antreneze alături de naţionala de polo înaintea meciurilor de la Mondial, încercând astfel să atragă cât mai mulţi spectatori.

„David Popovici a avut nişte rezultate fabuloase. Şi el provine tot din apă, tot din bazin, şi i-am lansat o invitaţie, în limita timpului disponibil, să participe şi la antrenamentele jucătorilor noştri. E posibil să vină să ne înveţe cum să înotăm mai repede. Urmează să am această discuţie cu David. Eu sunt convins că echipa naţională de polo poate să strângă foarte multă lume la bazin. Veţi rămâne surprinşi, şi prin performanţele pe care le vom face, dar şi prin faptul că suntem în foame, dornici de rezultate. Acum ieşim uşor-uşor pe plan internaţional şi înţelegem despre ce e vorba”, a mai spus preşedintele FRP.

Acesta a precizat că, estimativ, costurile organizării Campionatului Mondial de polo Under-20 la Otopeni se ridică la 4 milioane de lei.

 

 

„Din calculele pe care le-am făcut noi estimativ, pentru organizarea acestui eveniment vorbim de suma de 4 milioane de lei, aproximativ 800.000 de euro. În funcţie de bugetul pe care ni-l acordă Ministerul Sportului, împreună cu aceşti minunaţi oameni care au venit alături de noi, primăriile, consiliile judeţene şi sponsorii, care sunt în număr din ce în ce mai mare, eu sunt ferm convins că vom reuşi să acoperim toate cheltuielile. Dar ceea ce ne interesează pe noi cel mai mult este să oferim o amintire de neuitat tuturor celor care participă. Eu am participat la multe campionate mondiale şi vreau cel mai frumos pe care l-am trăit eu să se repete aici la Otopeni”, a mai spus Alexandru Matei.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că încă de la începutul mandatului său şi-a propus să sprijine competiţiile sportive.

 

 

„Mi-am propus de la începutul acestui mandat să sprijinim evenimente sportive, culturale în Bucureşti. Suntem bucuroşi că există oportunitatea la Otopeni, că putem organiza un Campionat Mondial de polo, sprijinim cu ce putem şi suntem bucuroşi că se organizează”, a declarat edilul.

Parteneri ai evenimentului organizat de Federaţia Română de Polo sunt Ministerul Sportului, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Primăria Capitalei şi Primăria Otopeni.

 

 

Campionatul Mondial masculin de polo Under-20 va avea loc în perioada 10-17 iunie în Bazinul din incinta Complexului Sportiv de Nataţie Otopeni.

La competiţie vor participa 20 de ţări, cu un număr de aproximativ 300 de sportivi. Din Europa vor fi prezente Serbia, Spania, Ungaria, Grecia, Croaţia, Italia, Muntenegru şi România, din Asia vor veni Japonia, Kazahstan, Iran şi China, din America vor participa Statele Unite ale Americii, Brazilia, Argentina, Canada şi Peru, din Africa va veni echipa Africii de Sud, iar Oceania va fi reprezentată de Australia şi Noua Zeelandă.

About Author