Oradea va fi gazda unei cometiții de natație inedite

Oradea va găzdui prima ediţie a Campionatelor Europene de înot în ape îngheţate, aceasta urmând să se desfăşoare în perioada 1 – 4 februarie 2024, se arată într-un comunicat.

Cel mai titrat înotător român în ape deschise şi îngheţate şi organizator al acestei competiţii, Paul Georgescu, a declarat că în bazinul olimpic descoperit din Oradea vor putea fi urmăriţi anul viitor cei mai valoroşi sportivi de continent.

„E un mare pas făcut de ţara noastră în această disciplină sportivă. Primirea organizării Campionatelor Europene reprezintă totodată aprecierea International Ice Swimming Association faţă de toată activitatea pe care a avut-o Asociaţia Sportivă pe care o conduc (n.r. – AS Ice Swimming and Open Water) în dezvoltarea înotului în ape îngheţate din România. În 2019 am ajuns la capătul lumii pentru a participa la Campionatele Mondiale de la Murmansk, iar acum, în doar 4 ani de zile, reuşesc împreună cu toată comunitatea de înotători în ape îngheţate din România să îi aduc în ţara noastră pe cei mai valoroşi sportivi din Europa ai acestei discipline”, a afirmat Georgescu.

„Vreau să mulţumesc în special Primăriei Oradea şi CSM Oradea pentru susţinerea şi deschiderea pe care au avut-o faţă de acest eveniment special. Oradea este un oraş aproape de inima mea de care mă leagă multe amintiri frumoase din cariera mea de poloist. Să nu uităm totodată că Oradea a dat şi un campion mondial la înot în ape îngheţate, pe Ovidiu Tirla. Îi aşteptăm pe toţi iubitorii acestui sport la Oradea, între 1 şi 4 februarie 2024 pentru a-i vedea la treabă pe cei mai buni înotători în ape îngheţate”, a adăugat el.

La prima ediţie a Campionatelor Europene de înot în ape îngheţate sunt aşteptaţi să participe 300 de sportivi din 20 de ţări.

Născut la Bucureşti la 8 decembrie 1978, Paul Georgescu a fost poloist, iar în prezent îşi testează limitele propriului organism înotând în ape deschise şi îngheţate. În ultimii ani a reuşit mai multe performanţe precum: cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren (cu timpul record de 13h 34′), deţinător al titlului „Triple Crown” (English Channel – 54 km, Catalina Channel, SUA – 35 km şi Manhattan Island, SUA – 48,5 km), primul român care a parcurs distanţa de 1 milă în apă îngheţată (3,2 grade Celsius), campion mondial la Ice Swimming (500 m), cucerind prima medalie din istorie pentru România la o astfel de competiţie, participant la prima ştafetă din România care a traversat înot Canalul Mânecii, parcurgerea înot a distanţei de o milă în apele îngheţate de la Cercul Polar (Antarctica), în 22 de minute şi 44 de secunde (temperatura apei 0,1 grade Celsius) şi primul român din istoria premiilor World Open Water Swimming Association care a cucerit cel mai important titlu al înotului în ape deschise – Man of the Year 2021.

About Author