Categories Tenis

Exmplu de viață dedicată sportului alb

Tenisul pentru toți – curs de tenis prin voluntariat la Seghiște
Veneam de la vecernie, mă grăbeam spre casă pentru a scrie articolul acesta și am trecut prin parcul Olosig. O mulțime de copii fericiți cei mai mici însoțiți de părinți sau bunici luaseră cu asalt locurile de joacă. În zona destinată aparatelor de forță un tătic tânăr făcea abdomene, apoi, ca relaxare alerga în joacă spre fetița de circa un an din cărucior apropiindu-se și depărtându-se în fugă spre deliciul micuței care se amuza copios. Apoi a întors căruțul și a început să facă flotări. Fetița râdea zgomotos ca și nepoțica mea. Alături, o mămică le arăta celor doi copii cum se fac tracțiunile la bară. La final, am auzit-o : ”Gata, mai facem zece flotări și plecăm”. Cum mă cam durea spatele – se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu pentru tot și toate – am făcut patru tracțiuni până la bărbie, apoi am rămas cred mai mult de un minut în atârnat. După o mică pauză am repetat doar partea a doua , iar după câteva mișcări de revenire, durerile au trecut fără nici un analgezic. Despre tracțiunile până la bărbie mi-a spus băiatul meu, de 40 de ani, că sunt foarte eficiente. El face, bineînțeles, mai multe decât mine. Vlad are 1.90 m și 80 de kilograme și face zilnic mișcare. Din cauza sedentarismului, a mâncării și a statului în fața carculatorului, ajunsese la 110 kilograme. A citit despre tot felul de terapii pe internet și a urmat un regim pe care nu știu câți ar fi în stare să-l urmeze cu o voință de care nici eu nu-l credeam în stare. N-a mâncat nimic 18 zile, a trăit doar cu apă. Acum este foarte consecvent cu noua lui dietă, iar exercițiul zilnic a devenit obligatoriu. Se știe că mișcarea este cel mai ieftin medicament.
Asociația Sportivă Tenis Club Voința Vadu Crișului – Șuncuiuș, în parteneriat cu Federația Română de Tenis, primăria Comunei Lunca și SC Flodor Transcom SRL a demarat proiectul ”Tenisul pentru toți”, prin care se oferă cursuri gratuite de tenis pentru copii și adulți dar și pentru persoane cu dizabilități sau în cărucior. Primii beneficiari au fost copiii din satul Seghiște, comuna Lunca. Chiar dacă a fost cea mai caldă zi din an, ne-am bucurat de prezența la curs și a doi frați, Elena și Alexandru, care se află în vacanță la bunici, părinții lor fiind la lucru în Italia.
După o alergare ușoară, și cîteva exerciții de gimnastică, copiii au învățat câteva elemente din școala alergării și săriturii (jocul de gleznă, alergare cu pendularea gambei, alergarea cu genunchii sus, pasul sărit, pasul săltat, pasul adăugat). Au făcut apoi cunoștință cu racheta de tenis, cu părțile ei componente. S-a trecut la învățarea primei lovituri de bază din tenis: forehand-ul. Iar la prima lecție se învață lovirea mingii de tenis de pe loc, cu mingea prezentată pe care antrenorul doar o lasă să cadă și copilul se străduiește să o lovească cu o tehnică corectă. Fiind mai mulți, fiecare e nerăbdător să ”fie primul”, iar misiunea antrenorului este să le stăpânească entuziasmul. Tenisul fiind, prin excelență un sport de mișcare, pasul următor a fost lovirea mingii din poziția de așteptare sau fundamentală cu deplasare leterală și revenirea cu pas adăugat. Cu toate că a fost cald, la final, pentru destindere, am făcut două echipe și o mică „ștafetă” pentru a-i mobiliza.
Chiar dacă acum au fost prezenți doar copii din satul Seghiște, am dori, ca, pe viitor să vină la curs și alți doritori să deprindă tainele acestui frumos și spectaculos sport din celelalte sate ale comunei Lunca: Briheni, Hotărel, Șuștiu, Sârbești sau chiar din Ștei, care e la doi kilometri de Seghiște.
Mircea-Teodor Drăgoi

About Author