Categories Tenis

Superb succes în dreptul Soranei Cîrstea

Sorana Cîrstea (foto) a câștigat duelul cu Ekaterina Alexandrova, numărul 21 în lume, scor 6-0, 6-2, asigurându-și astfel un loc în turul al doilea la turneul WTA 1000 de la Cincinnati.

Meciul trebuia să aibă loc inițial luni, dar a fost amânat din cauza ploii; când cele două au ajuns, în cele din urmă, pe teren, lucrurile au curs într-un singur sens, Sorana câștigând în 58 de minute, la prima întâlnire dintre cele două. E una din cele mai clare victorii ale carierei Soranei pe un tablou principal WTA (recordul, din acest punct de vedere, rămânând acel 6-0, 6-0 cu Varvara Gracheva la Melbourne Summer Set, în 2022).

Sorana, care a strâns un bilanț de 2-2 la Washington și Montreal în startul sezonului american de hard (victorii cu Martic și Gracheva, înfrângeri cu Samsonova și Muchova), a făcut un meci exact, măsurat, fără riscuri nenecesare, citind foarte bine ce a venit din partea cealaltă de fileu. De unde au venit, în general, multe erori neforțate, neobișnuit parcă de multe, în special în primul set. Sorana a făcut repede un break, a servit bine pentru a-l consolida, iar Alexandrova n-a reușit niciodată să mai intre în meci și de a găsi măsura potrivită. În special de pe forehand, lovitură cu care a încercat constant mai mult decât era cazul.

Sorana a servit bine tot meciul, câștigând 20 din cele 24 de puncte jucate cu primul, pentru un procentaj de 83 la sută, și a fost excelentă pe retur, câștigând 56 la sută pe primul și 67 la sută pe al doilea serviciu al Alexandrovei, cifre neobișnuite într-un meci dintre două jucătoare de un nivel apropiat. Singurul moment relativ reușit al rusoaicei, cele două game-uri legate din startul setului secund, a fost neutralizat ușor de Sorana, care a rămas atentă, liniștită, și și-a făcut jocul pe mai departe, legând pentru a doua oară azi șase game-uri la rând.

E un rezultat notabil, cu atât mai mult cu cât Sorana nu are în particular un istoric grozav la Cincinnati de-a lungul anilor; în fapt, aceasta este abia a patra oară când ea trece de primul tur; a mai reușit o optime de finală la chiar prima prezență, în 2009, și un tur secund în 2012 și 2022. Dar, cel puțin pe hard, 2023 este un an în care Sorana face multe premiere importante, performanțele de la Indian Wells și Miami (sferturi, respectiv semifinale) rămânând în continuare cele mai importante rezultate ale anului.

După această victorie minunată, pentru Sorana urmează o întâlnire cu favorita 8, Maria Sakkari. Duelul celor două are loc miercuri.

Sorana are un istoric excelent cu jucătoarea din Grecia, câștigând ambele întâlniri anterioare, de fiecare dată în minimum de seturi. Învingătoarea dintre cele două o va întâlni mai departe pe câștigătoarea dintre Petra Martic și Karolina Muchova.

Românca este pe partea de jos a tabloului, partea favoritei 2, Aryna Sabalenka, unde le mai regăsim pe Ons Jabeur sau Jessica Pegula.

About Author