Categories Fotbal

Și arbitrii sunt importanți în jocul cu balonul rotund

Şeful Comisiei de arbitri din cadrul UEFA, italianul Roberto Rosetti, a declarat că în fotbalul european există un deficit de 40.000 de arbitri în prezent, astfel că forul continental a lansat în premieră o campanie de recrutare a oficialilor de joc, potrivit site-ului FRF, potrivit Agerpres.
Campania ”Fii arbitru!” are ca scop sporirea cunoştinţelor despre arbitraj, evidenţierea importanţei acestui rol în jocul de fotbal şi inspirarea tinerilor să urmeze o astfel de carieră. Campania face parte dintr-un program mai amplu prin care UEFA va sprijini asociaţiile naţionale în activităţile lor de recrutare, cu scopul de a înrola aproximativ 40.000 de arbitri noi în fiecare sezon.

 

O evaluare a Comisiei de Arbitri UEFA a arătat că mai multe asociaţii membre se confruntă cu provocări în recrutarea sau retenţia arbitrilor tineri în fenomen înainte ca aceştia să atingă niveluri superioare, ceea ce devine o ameninţare serioasă pentru joc şi ar putea avea un impact negativ asupra numărului de arbitri de top.

 

”Cu numărul de meciuri în creştere, avem nevoie în prezent de aproximativ 277.000 de oficiali în fotbalul european, dar ne lipsesc aproape 40.000 de arbitri. Acesta este motivul pentru care UEFA a decis să investească într-un program care sprijină asociaţiile naţionale în recrutarea şi retenţia arbitrilor tineri, esenţial pentru fotbalul european”, a declarat Roberto Rosetti.

 

Pe platformele UEFA a fost lansat un videoclip care prezintă arbitri de toate nivelurile, inclusiv doi arbitri actuali de elită la nivel naţional şi internaţional, Stéphanie Frappart din Franţa şi Michael Oliver din Anglia. Materialul video arată abilităţile impresionante şi entuziasmul de a oficia meciuri la diferite niveluri, de la fotbal de bază la fotbal profesionist.

”Această campanie are o importanţă imensă pentru viitorul fotbalului, deoarece arbitrii joacă un rol esenţial în protejarea jocului pe terenul de joc. Pe lângă o condiţie fizică îmbunătăţită şi o înţelegere profundă a fotbalului, arbitrajul poate dota tinerii cu abilităţi de viaţă nepreţuite care îi vor servi atât pe teren, cât şi în afara lui”, a afirmat fostul internaţional croat Zvonimir Boban, director dezvoltare tehnică la UEFA.

Roberto Rosetti a evidenţiat principalii piloni pentru recrutarea cu succes a arbitrilor: ”Sfătuim asociaţiile să vizeze jucătorii care au încetat să mai joace fotbal şi să identifice, de asemenea, potenţiali candidaţi în şcoli sau universităţi. De asemenea, este important să se consolideze componenta de învăţare online şi să existe o strategie de comunicare clară. Orice interes adunat prin videoclipul campaniei UEFA va fi canalizat direct către asociaţiile naţionale”.

About Author