Categories Handbal

George Buricea este noul selecționer al României

Antrenorul echipei de handbal masculin CSM Constanţa, George Buricea, va prelua funcţia de selecţioner al României de la spaniolul Xavi Pascual, care a renunţat din motive personale.

Buricea şi Pascual au participat, miercuri, la o conferinţă de presă, alături de preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Constantin Din, care a anunţat iniţial că există posibilitatea ca spaniolul să continue la cârma naţionalei.

„După modul în care în această perioadă am colaborat, eu pot să spun că sunt foarte mulţumit pentru că domnul Pascual şi-a făcut datoria faţă de echipa naţională masculină şi cred că implicarea dânsului la nivelul acestui lot a însemnat bazele redresării handbalului românesc. Faptul că am reuşit să ne calificăm la un campionat european după 28 de ani este un început al acestei redresări. Domnul Pascual a pus bazele unei fundaţii solide, de reconstrucţia handbalului masculin românesc. Dacă jocul poate nu este mulţumitor pentru unii iubitori de handbal, modul de organizare şi de implicare s-a văzut şi se va vedea în continuare. Au existat discuţii despre renunţarea domnului Xavier Pascal. Indiferent ce se va întâmpla în perioada foarte scurtă, domnul Pascual va fi alături de noi. Are ce sfaturi să ne dea în continuare şi eu voi ţine cont de ele de fiecare dată. Această decizie s-a luat la propunerea domnului Pascal pentru binele echipei naţionale. Am cântărit ce este mai bine, dacă este mai bine să continue domnul Pascual. Este 100% lângă handbalul românesc există şi această posibilitate să continue şi există şi posibilitatea să se oprească şi să ajute din exterior şi să lăsăm pe altcineva să conducă echipa naţională masculină, pentru a obţine rezultatele de care avem nevoie”, a afirmat Din în discursul său.

Ulterior, şeful federaţiei a precizat că Pascual îşi va rezilia contractul scadent în vara acestui an şi că George Buricea va fi succesorul său.

„Există această variantă ca domnul Pascal să se oprească, să nu mai fie antrenorul principal al echipei naţionale. Au fost aceste două opţiuni, să rămână domnul Pascual şi pentru dubla cu Cehia şi să continue până la finalul contractului, adică în iunie, sau să se oprească acum şi să oferim această şansă unui alt antrenor, care să vină cu un alt suflu. Am luat decizia ca în perioada următoare activitatea echipei naţionale de handbal să se ocupe domnul antrenor George Buricea. Asta este schimbarea. În acest moment este domnul Pascual, dar va fi domnul Buricea. Trebuie semnate nişte contracte, nişte hârtii, nişte negocieri. Domnul Pascual va rămâne consilier tehnic. Se retrage din funcţia de antrenor al echipei naţionale. Nu va fi un director tehnic, va fi un consilier tehnic personal al meu”, a completat Constantin Din.

El a precizat că a încercat să-l convingă pe antrenorul spaniol să nu renunţe la funcţie: „Frâiele probabil vor fi preluate de către domnul Buricea, şi spun probabil pentru că trebuie să existe un contract. Contractul cu domnul Pascual va înceta astăzi, mâine, probabil, vedem. Nu este o decizie unilaterală, este o decizie pe care am luat-o împreună şi am hotărât că este mai bine să se oprească acum şi să oferim această şansă a dublei de calificare cu Cehia unui alt antrenor. Dar am încercat să-l conving să nu renunţe”.

George Buricea va avea drept prim obiectiv calificarea echipei naţionale de handbal masculin a României la Campionatul Mondial din 2025.

„În momentul de faţă este o propunere. Sunt discuţii avansate, dar este o propunere. Este atributul meu ca preşedinte, la nivel de echipe de seniori, este propunerea preşedintelui. Noi ne dorim ca următorul antrenor al echipei naţionale, în speţă domnul Buricea să reuşească să obţină calificări. Avem şanse foarte mari în această dublă cu Cehia să obţină calificarea de care avem nevoie, şi o participare foarte bună prin joc la Campionatul Mondial. Este un obiectiv pe care ni-l dorim şi este un obiectiv realizabil”, a declarat Din.

El a precizat că Buricea va avea contract cu federaţia până la finalul mandatului său şi că nu este condiţionat de calificarea la mondiale.

„Au mai fost şi alte nume pe listă, nu vă ascund faptul că m-am consultat şi cu domnul Pascual. În final am ales această variantă şi cred în ea, nu cred că ne-am înşelat pentru că domnul Buricea a dat dovadă de profesionalism. Este îndreptăţit pentru această funcţie. El va rămâne şi antrenor la Constanţa pentru că este sub contract acolo în următoarea perioadă. Propunere pe care i-am făcut-o domnului Buricea a fost un contract pe perioada mandatului meu, indiferent de rezultatul meciului cu Cehia. Ne dorim cu toţii această calificare avem nevoie ca echipa naţională masculină să nu mai lipsească de la evenimentele majore, pentru a putea la un moment dat să emitem pretenţii şi la o clasare foarte bună. Avem nevoie de o prezenţă constantă la turneele finale”, a mai spus Din.

Antrenorul spaniol Xavi Pascual a afirmat că echipa naţională de handbal masculin a României avea nevoie de o schimbare după participarea la Campionatul European.

„Cred că cel mai important este handbalul românesc. Nu ştiu dacă mâine, peste trei luni sau patru ani, Pascual se întoarce acasă şi handbalul românesc rămâne aici. Eu vreau să ajut handbalul românesc şi decizia nu este de acum. Am vorbit cu preşedintele, i-am spus că sunt obosit încă de anul trecut. Pentru mine a fost clar înainte ca echipa să fie calificată, dar apoi am spus că este mai bine să continuăm până după acest european. Am vorbit cu el şi am spus că sunt aici, dacă pot ajuta, dar cred că este mai bine, că este nevoie de o schimbare, că naţionala are nevoie de o altă persoană. Şi asta este realitatea”, a spus spaniolul.

George Buricea a afirmat că nu a fost surprins de oferta venită din partea Federaţiei Române de Handbal şi s-a arătat încrezător în şansele României de a se califica la mondiale.

„Nu m-a surprins că am fost ofertat. Sincer, s-a tot vorbit în ultima perioadă. A fost visul meu să antrenez naţionala României. Favorită România în faţa Cehiei nu ştiu dacă este, mai ales dacă ţinem cont de faptul că returul se va juca în Cehia. În plus, au jucători cu mare experienţă. Dar dacă nu credeam că putem face asta, nu mă aflam astăzi în faţa dumneavoastră. Eu am fost toată viaţa mea un luptător şi nu m-am schimbat. Nu pot promite o calificare, dar promit că vom da totul pe teren. Echipa naţională este deschisă doar pentru jucătorii care vor să dea 100% şi cred în acest proiect şi care vor să facă ceva pentru ţara lor. Cu jumătăţi de măsură nu lucrez niciodată”, a declarat Buricea.

Noul selecţioner al României a precizat că Ionuţ Georgescu, de la Steaua, va fi antrenor secund, iar Rudi Stănescu, antrenor cu portarii.

Antrenorul spaniol Xavi Pascual a preluat echipa naţională de handbal masculin a României în luna august a anului 2021 şi a reuşit calificarea la Campionatul European, pe care „tricolorii” l-au încheiat pe locul 22.

Naţionala României va înfrunta echipa Cehiei în barajul pentru Campionatul Mondial de handbal masculin din 2025, potrivit tragerii la sorţi efectuate sâmbătă, la Koln (Germania).

Partidele, tur-retur, vor avea loc în perioada 8-12 mai 2024, România urmând să joace prima manşă pe teren propriu.

La Campionatul European din Germania, România s-a clasate pe locul 22, după ce a pierdut toate cele trei partide din grupă, cu Austria, Spania şi Croaţia.

About Author