Categories Fotbal

FC Bihor şi-a asigurat prima poziţie la calificarea în play-off!

 

Primul joc oficial din 2024 a adus o victorie clară pentru FC Bihor Oradea, care s-a impus sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 5-1, în faţa celor de la ACB Ineu.
Meciul a început în trombă pentru roş-albaştrii, care în minutul 3 au deschis deja scorul, iar la pauză conduceau cu 3-0. Golgheterul Sergiu Jurj a reuşit o dublă, în timp ce celelalte goluri le-au marcat Florin Chitaş, Marius Hosu şi Bogdan Vasile.
Prin acest succes, echipa orădeană şi-a asigurat deja intrarea în play-off de pe primul loc.

Filmul jocului
La prima ocazie, în minutul 3, după o lovitură de la colţul terenului, după ce mingea a fost respinsă din faţa porţii, Sergiu Jurj a reuşit să înscrie cu o execuţie frumoasă de la 14 metri, în stânga portarului.
Titularizat, tânărul Krisztian Gagyi a avut o execuţie spectaculoasă din voleu de la 11 metri, dar peste poartă, în minutul 11. Apoi, în minutul 19, după o centrare de pe stânga a lui Loren Ioviţă, Sergiu Jurj a reluat spectaculos cu călcâiul din careul mic, dar mingea s-a scurs prin faţa porţii.
În minutul 24, FC Bihor a urcat scorul la 2-0, după ce Andrei Vînău a centrat bine de pe dreapta, iar Florin Chitaş a înscris cu capul din careul mic, din poziţie centrală. Peste alte patru minute, acelaşi Florin Chitaş a trecut pe lângă un alt gol, după ce a profitat de o greşeală în defensiva oaspeţilor, a scăpat singur cu portarul, dar a intrat în unghi şi nu l-a putut învinge pe acesta. În minutul 30, din nou Chitaş a trimis peste poartă din 10 metri, pentru ca în minutul imediat următor, Krisztian Gagyi să expedieze un şut de la 17 metri, pe lângă poartă.
Practic, în prima repriză a fost o singură echipă pe teren, FC Bihor, care în minutul 35 şi-a mai crat o ocazie bună, dar Chitaş a trimis din 15 metri, peste poartă.
Scorul primei reprize a fost 3-0, după ce în minutul 39, Gagyi a fost căutat cu o minge în careu, a câzut după un contact cu un adversar, arbitrul a lăsat jocul să continue, mingea a ajuns la Sergiu Jurj, care a şutat din 8 metri în dreapta portarului.
După pauză, orădenii au redus motoarele, iar, surprinzător, cei de la Ineu au început să iasă mai curajos la joc. Totuşi, prima ocazie a reprizei secunde a aparţinut gazdelor, în minutul 52, Andrei Moga, intrat la pauză, a şutat de la 14 metri, dar a reţinut portarul.
Prima ocazie a oaspeţilor s-a consemnat în minutul 53, când Sebastian Susan a scăpat singur cu portarul, dar Mihai Pînzariu s-a interpus salvator. FC Bihor a replicat minutul următor printr-un şut al fundaşului dreapta Călin Jurj, în diagonală, pe jos, dar şi pe lângă poartă.
Echipa din Ineu a reuşit să înscrie totuşi şi ea, în minutul 58, la una dintre puţinele ocazii avute. După o lovitură de la colţ, executată de Laurenţiu Udrescu, şi după o greşeală de marcaj a orădenilor, Mouhamad Ndoye a marcat cu capul din şase metri, scor 3-1.
Bihorenii şi-au revenit din această stare mai puţin bună ulterior, iar în minutul 71, după o centrare de pe dreapta, Sergiu Jurj a reluat cu capul, din şase metri, dar peste poartă.
În minutul 78, orădenii au reuşit şi golul al patrulea, după ce Preklet a recuperat la 40 de metri, a avansat, a combinat în dreapta cu Călin Jurj, iar acesta a trimis perfect în faţa porţii, unde a venit atacantul Marius Hosu, care a înscris pe lângă portar.
După un şut bun al lui Andrei Moga, din minutul 83, puţin pe lângă poartă, în minutul 86, Bogdan Vasile a stabilit scorul final, când a transformat în gol o lovitură liberă de la marginea careului de 16 metri. Vasile a şutat pe jos, pe sub zid, portarul a fost surprins, iar scorul a devenit 5-1. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic, iar echipa roş-albastră a adăugat încă trei puncte în clasament şi, cu două etape înainte de final, ştie deja că va câştiga seria.

Declaraţie Florin Farcaş:
„Este o victorie muncită, o victorie meritată, o victorie fără niciun dubiu. Am controlat jocul de la început până la sfârşit, îmbucurător este că am marcat în prima repriză trei goluri. Acesta este lucrul cel mai important. Apoi, în repriza a doua am intrat uşor relaxaţi, dar încet, încet am intrat în ritmul jocului şi am înscris şi în a doua repriză două goluri. Sigur că sunt mulţumit de evoluţia jucătorilor, mulţumit de rezultat, sunt uşor nemulţumit însă de golul pe care l-am primit, pentru că îmi doresc ca echipa să dea o siguranţă şi o notă de responsabilitate în jocul defensiv, dar, aşa cum ştim, începuturile de sezon sunt diferite şi aşteptăm, încet, încet să intrăm şi în ritmul şi în intensitatea jocurilor oficiale”, a afirmat după partidă antrenorul echipei orădene.

FC Bihor Oradea – ACB Ineu 5-1 (3-0)
Au marcat: Sergiu Jurj (min. 3 şi 39), Florin Chitaș (min. 24), Marius Hosu (min. 78) şi Bogdan Vasile (min. 86) / Mouhamad Ndoye (min. 58)
FC Bihor: M. Pînzariu – C. Jurj, C. Preklet, Al. Băican, L. Ioviță – R. Farcaș (min. 77 B. Vasile) – K. Gagyi, R. Gunie (min. 55 M. Gîdea), A. Vînău (min. 46 A. Moga), Fl. Chitaș (min. 55 V. Calugher) –  Sg. Jurj (78 M. Hosu). Antrenor: Florin Farcaş
ACB Ineu: C. Merșca – V. Clipotă, D. Zdrențan, A. Bekono, V. Spătaru – D. Călin – S. Susan (min. 81 A, Kone), R. Șerban, M. Ndoye (min. 65 M. Toure), L. Udrescu – I. Miculaiciuc (min. 69 R. Ionac). Antrenor: Cristian Sculici
Au arbitrat: Roxana Timiș (Sibiu) – Krisztian Toth (Petreşti – Satu Mare) şi Alexandru Cozma (Târgu Mureş)

Attila Kun, sărbătoritul zilei
Pentru că în urmă cu o zi a fost sărbătorită Ziua Femeii, doamnele şi domnişoarele care au ţinut să fie prezente la primul joc oficial din 2024 pentru FC Bihor au fost întâmpinate la intrarea în stadion şi cu câteo floare. De asemenea, pentru că pe 9 martie s-a născut unul dintre cei mai buni jucători care au evoluat vreodată la FC Bihor, Attila Kun, înainte de startul jocului, organizatorii au ţinut să-i transmită „La mulţi ani!”, în timp ce era afişată pe tabelă o fotografie cu el şi a fost evocată activitatea sa de la clubul orădean.
Născut la 9 martie 1949, Attila Kun a evoluat pentru clubul orădean în perioada anilor 1966 – 1971 şi între 1974 şi 1983. În acest timp, el a strâns peste 300 de jocuri în tricoul roş-albastru şi a marcat peste 100 de goluri.
În Liga I, Attila Kun are 261 de meciuri şi 89 de goluri. El a evoluat însă şi în echipa naţională, de 17 ori, marcând şi 3 goluri. La începutul lunii septembrie 2022, Attila Kun a fost desemnat şi preşedinte de onoare al clubului FC Bihor.

Alături de Ciprian Fogaraşi
De asemenea, primul joc oficial din 2024 pentru FC Bihor a mai avut o însemnătate. Astfel, conducătorii clubului orădean au decis ca toate fondurile strânse de pe urma biletelor vândute la acest meci să fie donate în sprijinul tratamentului lui Ciprian Fogaraşi, fostul jucător şi preşedinte al clubului Crişul Aleşd, care se confruntă cu serioase probleme de sănătate.
Deşi au fost peste 1000 de spectatori prezenţi la meci (majoritatea dintre ei cu abonament), s-au vândut 205 bilete, astfel că suma strânsă de pe urma acestui joc a fost de 2 050 lei,  bani care urmează să fie transmişi către Ciprian Fogaraşi.

În etapa viitoare, FC Bihor va juca în deplasare, pe ternul echipei Gloria Lunca Teuz Cermei, sâmbătă, 16 martie, de la ora 15.

About Author