Categories Alte sporturi

Cupa Orizont Oradea – competiție sportivă de tenis de masă

La cea de-a III-a ediție, au participat sportivi din cinci județe

„Sportul te învață să ai caracter, te învață să joci după reguli, te învață să știi ce înseamnă să câștigi și să pierzi, te învață ce este viața” – Billie Jean King.

În contextul în care în întreaga lume se pune accentul din ce în ce mai mult pe sport, cu atât mai mult în cazul copiilor cu dizabilități, acesta poate oferi o viaţă mai sănătoasă și antrenează totodată creierul. Plecând de la această idee, tenisul de masă este unul dintre cele mai complexe sporturi, deoarece poate fi realizat atât pentru atingerea unui anumit nivel de performanță, dar și pentru petrecerea timpului liber într-o manieră plăcută, împreună cu familia sau cu prietenii.
„Noi orizonturi prin sport” este un proiect județean cu participare interjudețeană, introdus în C.A.E.J., poziția 21 și care a ajuns în acest an la ediția a III-a. Activitatea principală a proiectului este Cupa Orizont Oradea care s-a desfășurat joi, 11 aprilie 2024, la Clubul sportiv Tibclau din cadrul Era Shopping Park Oradea. Coordonatorul proiectului este d-na prof. kinetoterapeut Țicărat Ana-Maria, ajutată de nouă cadre didactice (cadre didactice în echipa de proiect).
Întrecerea sportivă de tenis de masă – Cupa Orizont Oradea s-a desfășurat pe trei categorii de abilități: bune, medii și abilități reduse sau scăzute. La această ediție au participat 61 de elevi cu CES, îndrumați cu măiestrie de 24 de profesori coordonatori. Elevii au fost organizați în echipaje formate din câte 3-9 elevi, din cinci județe: Arad, Timiș, Hunedoara, Sălaj și Bihor, de la școlile C.S.E.I. Arad, C.S.E.I. „Paul Popescu Neveanu” Timișoara, Centrul de Pedagogie Curativă Simeria, C.S.E.I. „Rudolf Steiner” Hunedoara, C.S.E.I.Șimleul Silvaniei, C.S.E.I. „Speranța” Zalău, C.S.E.I. Nr. 1 Popești, C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, C.S.E.I. „Bonitas” Oradea, Lic. Tehnologic „Speranța” Zalău, Lic. Tehnologic Special Nr. 1 Oradea, C.S.E.I. „Orizont” Oradea.
Compețiția s-a bucurat de sprijinul Farmaciei Catena, în calitate de sponsor, și de susținere din partea următorilor parteneri: elevi și profesori ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, studenți de la Facultatea de Geografie Turism și Sport, specializarea kinetoterapie din cadrul Universității din Oradea și Ambulanța „Pelican” Oradea.
Echipa organizatoare încurajează practicarea acestui sport de către elevii cu dizabilități pentru beneficiile sale multiple: menținerea în formă a minții și corpului, îmbunătățirea capacității de concentrare și soluționare a problemelor și de adaptare la mediul social.
Crina Cabău

About Author

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *