Patronul FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind transferul fotbalistului Mihai Costea la FCSB. În primă instanță, Mititelu a fost achitat, însă decizia Tribunalului Dolj este definitivă.
Adrian Mititelu a devenit al 17-lea om de fotbal care ajunge după gratii, în ultimii 15 ani. Lista e dominată de patroni și conducători de club.
Marian Iancu (fost patron Poli Timișoara) – 12 ani
Dinel Staicu (fost patron Univ. Craiova) – 9 ani
Cornel Penescu (fost patron FC Argeș) – condamnat în mai multe dosare, a stat după gratii aproape 5 ani
Gheorghe Constantin (fost arbitru) – 5 ani
Cristian Borcea (fost acționar Dinamo) – a avut mai multe condamnări, a stat după gratii 4 ani și 6 luni
Ioan Becali (impresar) – 4 ani
Victor Becali (impresar) – 4 ani
Alin Simota (fost patron Jiul Petroșani) – 3 ani și 3 luni
Adrian Mititelu (patron FC U Craiova 1948) – 3 ani
Gigi Becali (patron FCSB) – trei condamnări, dar a stat după gratii mai puțin de 2 ani
Mihai Stoica (foto, manager FCSB) – a stat după gratii aproape 2 ani
Gigi Nețoiu (fost patron Univ. Craiova, Rocar, acționar Dinamo) – 1 an și 10 luni
Gică Popescu (fost fotbalist / președinte Viitorul Constanța) – 1 an și 8 luni
George Copos (fost patron Rapid) – 1 an și 6 luni
Jean Pădureanu (fost președinte Gloria Bistrița) – 1 an și 3 luni
Ioan Niculae (patron Astra Giurgiu) – 1 an și 3 luni
Vasile Avram (fost președinte al Comisiei Centrale de Arbitraj) – 1 an
„Mâna dreaptă” a lui Mititelu a luat cu suspendare
La rejudecarea lui Adrian Mititelu, Tribunalul Dolj a dispus schimbarea încadrării juridice și l-a condamnat pe patronul clubului FC U Craiova 1948 la 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, pedeapsă ce se va executa în regim de detenţie.
Instanța i-a interzis lui Mititelu dreptul de a fi ales într-o funcție publică timp de 3 ani. De asemenea, i-a fost retras dreptul de a fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal la societăţiile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În același dosar, Gigel Preoteasa, secretar al aceluiaşi club, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală. Termenul de supraveghere: 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, va efectua 60 de zile de muncă neremunerată, în folosul comunităţii, în cadrul instituţiilor stabilite de Primăria Municipiului Craiova.
Mititelu la Digi Sport: „Am ajuns să fac pușcărie pentru jucătorii furați de alții!”
„Deși mi s-a furat o echipă întreagă, deși mi-au luat alții jucătorii, am ajuns tot eu să mă duc să fac pușcărie, pentru jucătorii furați de alții.
E o decizie care nu are nicio legătură cu aplicarea actului de justiție, este o condamnare făcută de mafia din justiție, deranjată de ce am făcut în acești ani. Am făcut fel și fel de plângeri, acum am fost executat. Este o execuție ordinară, fără nicio acoperire legală.
Este vorba despre jucătorul Costea Mihai Alexandru, care a ajuns la Steaua în baza excluderii echipei Universitatea Craiova și nu în baza acelui act de transfer, care nu s-a mai finalizat. Toți cei 39 de jucători au fost luați prin actul de excludere, niciunul nu a plecat printr-un transfer.
Curtea de Apel București i-a achitat pe Mircea Sandu și pe Dumitru Dragomir, iar eu sunt condamnat. Pentru un jucător care a ajuns la Steaua din postura de jucător liber de contract. Nu s-a furat niciun ban. Am probat. Sandu și Dragomir au fost achitați pentru cei 39 de jucători, inclusiv Mihai Costea.
O s-o atac pe căile extraordinare, o să-mi caut drepturile mai departe. Vă rog să mă credeți că este o mare nedreptate și fac pușcărie nevinovat. Nu am făcut nicio faptă ilegală, este un abuz și totul are legătură cu lupta mea de a readuce echipa în prim-plan. Timpul va demonstra că fac închisoare total nevinovat.”
A vândut un jucător aflat sub sechestru
Prin intermediul secretarului general al clubului (Gigel Preoteasa), Adrian Mititelu a transferat un jucător, Mihai Costea, la FCSB, deși clubul craiovean se afla în executare silită și nu avea voie să înstrăineze activele aflate sub sechestru.
Acordul de transfer a fost încheiat la data de 23 martie 2011. A doua zi, în baza acordului, Mititelu a încasat, într-un cont bancar deschis în aceiaşi zi la indicaţia sa, contravaloarea sumei de 1.100.000 de euro (5.627.864 de lei), bani din care, în aceiaşi zi, s-au efectuat mai multe plăţi, explică DNA.
Potrivit sursei citate, din suma de bani încasată au fost achitate drepturi salariale ale angajaţilor clubului, iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlată prin interpuşi de Adrian Mititelu. Suma rămasă a fost executată de bancă, banii fiind transferaţi în contul pus la dispoziţie de ANAF.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova s-a constituit parte civilă cu suma de 4.032.764 de lei, iar clubul cesionar cu suma de 5.627.864 de lei.