Influența politică are limite în fața sportului

Majoritatea guvernelor celor 90 de ţări participante la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing nu se vor ralia la boicotul diplomatic al evenimentului, a spus preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach.

SUA, Australia, Marea Britanie şi Canada au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor de la Beijing (4-20 februarie) din cauza încălcării drepturilor omului minorităţii musulmane din regiunea Xinjiang, în timp ce China a denunţat această iniţiativă ca o ”mişcare politică”.

În Uniunea Europeană, Franţa a propus o poziţie comună, dar multe ţări europene ezită să se alăture boicotului diplomatic de teama unor represalii din partea Chinei care ar putea afecta negativ comerţul lor.

”Există ţări ca Statele Unite, Marea Britanie şi Australia care au luat această decizie. Celelalte ţări, nu doar celelalte, dacă spunem că vor fi 90 de comitete olimpice naţionale (NOC) prezente la Jocuri, iar peste 70 dacă nu peste 80 NOC au guverne care nu au făcut asemenea declaraţii. Dar toată lumea are un lucru în comun şi acesta este sprijinirea echipelor lor olimpice, pentru ca sportivii lor să poată trăi visul lor olimpic”, a declarat Bach la canalul ZDF.

Asociaţiile care apără drepturile omului au criticat de mult timp CIO pentru că a acordat Chinei organizarea Jocurilor Olimpice, deşi după Jocurile de vară de la Beijing, din 2008, respectarea acestor drepturi nu s-a îmbunătăţit.

Săptămâna trecută, studenţi tibetani s-au înlănţuit de cercurile olimpice din afara sediului CIO de la Lausanne, susţinând boicotarea internaţională a Jocurilor de iarnă de la Beijing. Proteste similare au avut loc în octombrie în antica Olympia şi la Atena, la ceremonia de aprindere a flăcării olimpice.

”Ceea ce se întâmplă în aceşti ani politici nu este în sfera noastră de influenţă. Nu poţi blama CIO şi să-l faci responsabil pentru ceea ce o generaţie sau două de politicieni nu au reuşit să facă. Noi suntem responsabili de Jocurile Olimpice. Aşteptările ca Jocurile să schimbe sistemul politic al unei ţări sunt exagerate”, a adăugat Bach, fost campion olimpic la scrimă în 1976.

About Author