Lucian Stance preia destinete LPS Bihorul din 2022

Așa cum e și normal, la finele fiecărui an calendaristic, orice intituție își face bilanțul, pozitiv sau negativ. Nici sportul nu face excepție de la așa ceva. Liceul cu Program Sportiv Bihorul Oradea are de 14 ani aceeași conducere și aume Dan Matei director, Lucian Stance și Roland Bocoi adjuncți. De la debutul anului viitor, va avea loc o rocadă, în urma concursului care a avut loc recent, Lucian Stance va prelua frâiele LPS-ului, în timp ce Dan Matei va deveni adjunct.

Dacă în 2020 numărul competițiilor a fost extrem de redus din cauza pandemiei, în 2021 au existat mult mai multe întreceri naționale și internaționale, un bun prilej de verificare a valorii muncii depuse în condiții dificile.

Sportivii bihoreani au vut un bilanț destul de bun și anume 78 medalii, dintre care 17 de aur, 27 de argint și 34 de bronz. Nu mai puțin 20 de performeri sunt convocați la loturile naționale în timp ce trei antrenori Emil Morar judo, Robert Olah atletism și Kovacs Zoltan volei sunt și ei în circuitul loturilor naționale. Lucian Stance a subliniat faptul căî foarte mulți sportivi tineri, care fac trecerea de la juniori la seniori se pierd, din punct de vedere sportiv din mai multe motive. E nevoie de continuitate în ciurcuitul întrecerilor de tineret, ca și o etapă în cea ce privește saltul spre marea performanță. Referitor la rezultatele mai modeste în ceea ce privește fotbalul, motivele invocate de aceștia sunt faptul că o parte dintre fotbaliști au fost direcționați spre echipele de seniori în eșalonul trei și patru, iar cei rămași sunt mai mici cu un an decât ceilalți. Într-o altă ordine de idei, 20 % din bugetul LPS-ul s-a cehtuit pe multiple teste obligatorii în toate copetițiile oficiale, în timp ce fondurile extrașcolare au fost mult diminuate.

„Nu am decât note de apreciere la adresa colegilor mei care şi-au făcut treaba în mod extraordinar în această perioadă marcată de pandemie. Am depăşit situaţia critică cu bine şi consider că măsurile sanitare pe care le-am luat au fost printre cele mai eficiente, dat fiind gradul mic de infectare pe care l-am avut atât în rândul elevilor, cât şi al profesorilor. Avem satisfacţia unor rezultate bune care confirmă menţinera standardului ridicat în această privinţă. Un motiv de mândrie este şi debutul în Liga I a fotbalistului Claudiu Petrila, care a ajuns la acest nivel plecând de la LPS Bihorul. Alţi copii plecaţi de la noi şi ajunşi pe prima scenă a fotbalului românesc sunt Adrian Şut, de la FCSB, şi Denis Rusu, de la CFR Cluj. Avem baschetbalişti şi voleibalişti convocaţi la loturile naţionale, dar şi antrenori precum Robert Olah, Kovacs Zoltan şi Emil Morar, profesori care au ajuns în staff-urile tehnice ale echipelor naţionale. Aşadar, mă bucur că tot ceea ce s-a construit până în prezent va fi consolidat de către noua conducere. Cei doi oameni, Lucian Stance şi Roland Bocoi, cu care am lucrat 14 ani, vor continua munca depusă până în prezent în cea mai grea instituţie de învăţământ din Bihor, singura care funcţionează 365 de zile pe an”, a declarat Dan Matei, fostul director al LPS Bihorul.

Două regrete

Dan Matei şi-ai exprimat public faptul că are două regrete în cei 14 ani de când este director „Cel mai mare regret al meu este legat de baza sportivă, în concret terenul de fotbal cu pista de atletism care-l înconjoară. Am încercat absolut toate demersurile pentru a le renova, dar, din păcate, nu a fost cu putinţă să schimbăm ceva în acest sens. Factoul politic a fost decizional, el putea debloca și latura economică. Ne-am confruntat mereu cu promisiuni și fără realizări.

Al doilea regret este legat de zona financiară, unde mi-aş fi dorit înfiinţarea unui birou de marketing pentru atragerea de fonduri extrabugetare. Am reușit să mărim numărul de specializări de la 8 la 11 ceea ce este un lucru bun”, spunea acesta.

About Author