Categories Tenis

Simona Halep și Irina Bara ajung în turul secund la Wimbledon

Jucătoarele române de tenis Simona Halep şi Irina Bara (foto) s-au calificat în runda a doua a turneului de Mare Şlem de la Wimbledon după victorii obţinute marţi în două seturi.

Halep (30 ani, 18 WTA), care este la prima sa participare la All England Club după titlul cucerit în 2019, a dispus de Karolina Muchova (Cehia) cu 6-3, 6-2, după 65 de minute.

Halep, care în 2021 nu a participat la Wimbledon, fiind accidentată (ediţia din 2020 a fost anulată), a bifat astfel a opta victorie consecutivă în Grand Slam-ul pe iarbă, în faţa unei adversare care a atins sferturile de finală al ultimele două ediţii.

Halep a dominat jocul şi a condus aproape permanent, cu excepţia începutului de meci, în care Muchova (25 ani, 81 WTA) a avut 1-0. Simona a reuşit apoi trei ghemuri consecutive şi a închis setul cu un al doilea break (6-3).

Halep a fost şi mai autoritară în actul secund, reuşind alte două break-uri, care i-au adus victoria cu 6-2.

Românca a încheiat cu procentaje excelente la serviciu, 79% la primul şi 75% la al doilea, nepermiţându-i adversarei să îşi creeze vreo minge de break. Simona a avut mai multe mingi direct câştigătoare, 16-11, şi mai puţine erori neforţate, 9-24.

Irina Bara (27 ani, 122 WTA) a obţinut victoria, 6-2, 6-4 cu jucătoarea franceză Chloe Paquet (27 ani, 106 WTA), la primul său meci pe tabloul principal la Wimbledon.

Bara s-a impus într-o oră şi 19 minute. Bara a reuşit o serie remarcabilă în primul set, de la 1-2 la 6-2. Românca a început bine şi setul secund, a condus cu 2-0, dar Paquet a câştigat trei ghemuri consecutive. La 3-3, Bara a făcut un nou break, iar acesta s-a dovedit a fi decisiv, deşi a fost nevoită să salveze o minge de break la 5-4, după o decizie controversată a arbitrului de scaun.

Irina Bara a fost net superioară la punctele cu primul serviciu (87%), iar Paquet a fost mai bună la cele cu al doilea serviciu. Franţuzoaica a avut mai multe mingi direct câştigătoare, 20-12, dar şi mai multe erori neforţate, 37-17.

Ambele românce şi-au asigurat câte 78.000 de lire sterline fiecare.

Halep va juca în turul secund cu învingătoarea dintre belgianca Kirsten Flipkens (36 ani, 190 WTA), care a dispus de australianca Jaimee Fourlis cu 7-5, 6-2. Halep a câştigat toate cele cinci meciuri directe, ultimul la US Open în 2016, cu 6-0, 6-2, în primul tur. Una dintre victorii s-a înregistrat pe iarbă, în 2013, în finala de la ‘s-Hertogenbosch, cu 6-4, 6-2.

Bara va avea o adversară foarte dificilă, pe spaniola Paula Badosa (24 ani, 4 WTA), a patra favorită. Iberica s-a impus în ambele meciuri directe, în 2018 la Valencia şi în 2019 la Burnie (Australia), de fiecare dată în trei seturi.

Şase din cele şapte românce prezente pe tabloul de simplu la Wimbledon s-au calificat în turul secund, Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan, Irina Bara şi Mihaela Buzărnescu, doar Gabriela Ruse fiind eliminată, însă de o jucătoare de top, Coco Gauff (SUA/N.11), în trei seturi.

About Author