Politruci ale căror proiecte rămân doar pe hârtie

Ministrul Eduard Novak a anunţat luni, la Piteşti, cu ocazia lansării „Strategiei Naţionale pentru Sport”, că viitoarele centre regionale vor fi o rampă de lansare pentru sportivii de performanţă şi vor dezvolta sporturile olimpice prioritare.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sportului, Eduard Novak a avut discuţii cu reprezentanţi ai administraţiei locale – prefectul Radu Perianu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă şi primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea – precum şi cu reprezentanţi ai sportului din judeţ.

„Argeşul este un judeţ cu tradiţie în sport şi nu vorbim aici doar de legende, precum Nicolae Dobrin sau de nume mai recente, precum Adrian Mutu sau Marian Oprea, ci şi de prezent şi viitor, iar aici mă gândesc la Robert Glinţă. Însă pentru a securiza acest viitor este nevoie de implicarea comunităţilor locale, care au aici un rol deosebit de important, deoarece viitorii sportivi îşi descoperă abilităţile în şcoli, în bazele locale. De aceea este nevoie de un sistem piramidal, în care traseul pe care un copil îl poate urma, începând de la şcoală şi până la lotul olimpic să fie unul mai clar. Iar tocmai asta îşi propune să realizeze această strategie, la care au contribuit oameni din sport, din instituţii, dar şi din mediul academic, şi care are toate şansele să devină un proiect de ţară”, a declarat ministrul Sportului, citat în comunicat.

Conform Strategiei Naţionale pentru Sport 2022-2032, sporturile individuale prioritare de interes naţional vor fi canotaj, judo, tenis de masă, lupte, nataţie şi pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică, iar cele de echipă – fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheaţă, oină.

Se intenţionează şi adoptarea unui Pact Naţional pentru Sport, sub egida unei coaliţii politice şi instituţionale ample, care să recunoască rolul major al sportului la nivel naţional şi obiectivele strategice care trebuie urmărite dincolo de schimbările electorale şi politice, se mai menţionează în comunicat.

Strategia Naţională pentru Sport a fost pusă în dezbatere publică, în această etapă putând fi formulate amendamente şi propuneri, înainte ca strategia să fie adoptată de Guvern.

About Author