Categories Baschet

Performanță lăudabilă pentru baschetul masculin orădean

CSM CSU Oradea s-a calificat pentru a 9-a oară în istorie între primele patru echipe ale Cupei României la baschet masculin. Roș-albaștrii au avansat în penultimul act al ediției 2023, după 89-78 cu FC Argeș Pitești, în ziua de deschiderea turneului Final 8 de la Constanța.

Formația antrenată de Cristian Achim a obținut victoria cu numărul 40 din întreaga istorie a participărilor în Cupa României. CSM Oradea are un număr total de 64 meciuri disputate în această competiție. Totodată, echipa de baschet masculin a Municipiului Oradea a ajuns la 10 victorii din totalul de 17 partide disputate în cadrul turneului final de Cupa României (fie organizat sub formă de Final Four, fie sub formă de Final Eight).

Prima calificare în semifinale s-a consemnat în ediția 2011/12. Atunci, Cupa României s-a încheiat cu un turneu final de tip Final Four. Acesta s-a desfășurat în luna Februarie a anului 2012, la Arena de Baschet din București. CSM Oradea a urcat atunci pentru prima dată pe podiumul unei competiții de seniori în baschetul românesc, învingând CSM București în finala mică.

Doi ani mai târziu CSM Oradea a jucat prima finală din cele șase susținute în Cupa României. CSM-ul a pierdut finala din 2014, la Ploiești, după o confruntare echilibrată, cu CSM Târgu Jiu.

Roș-albaștrii au jucat a 2-a finală pe teren propriu, la Arena Antonio Alexe, în anul 2016. CSM CSU Oradea a fost învinsă atunci de U-BT Cluj-Napoca, echipă în fața căreia s-a mai înclinat de două ori în finala Cupei României. Mai exact în 2018, la Sfântu Gheorghe, respectiv 2020, la Cluj-Napoca.

În 2017, CSM CSU Oradea a fost învinsă de BC Mureș în semifinalele turneului Final 8, găzduit la Sibiu.

Oradea a mai pierdut două finale de cupă. Este vorba despre cele din 2019 și 2021, cedate în fața lui BC CSU Sibiu, la Cluj-Napoca, respectiv a lui CSO Voluntari, tot la Cluj-Napoca.

Amintim că în sezonul competițional 2021/22, CSM CSU Oradea a fost învinsă în primul tur de SCM U Craiova, ca urmare a unei duble eliminatorii consemnate chiar la începutul stagiunii.

În sezonul 2022/23, CSM CSU Oradea are 3-0 în Cupa României. Echipa pregătită de Cristian Achim a depășit CSM Petrolul Ploiești și FC Argeș Pitești în faza preliminară, desfășurată la startul stagiunii, la Sala Olimpia din Ploiești. Roș-albaștrii s-au reîntâlnit cu formația argeșeană în sferturile de finală, la F8-ul de la Constanța, dublând succesul de la Ploiești în această competiție.

În semifinalele programate pentru luni (13.02), la Constanța, într-o sală în care condițiile de joc nu sunt optime din cauza temperaturii scăzute la nivelul parchetului, se joacă după cum urmează:

– Ora 17:15, U-BT Cluj-Napoca vs SCM U Craiova
– Ora 20:00, CSM CSU Oradea vs CSM Athletic Constanța

Ambele partide sunt transmise în direct la TV, pe DigiSport și PrimaSport, respectiv online, pe FRB TV (YouTube).

Finala are loc miercuri (15.02), ora 19:00, tot la Constanța, fiind televizată.

About Author