Categories Editorial

Tinerii antrenori au și ei … opiniile lor!!!

Dragi parinti, antrenori ai copiilor practicanti ai oricarui sport, in special fotbal⚽️🏀🎾🏐🤸🏻‍♂️⛹🏻‍♂️
CUPE 🏆, MEDALII 🥇🥈🥉, TROFEE🎖🏅
Goana după obținerea de certificări imediate (cupe, medalii sau “doar” victorii de preferat în toate meciurile) produce atât de mult rău în dezvoltarea micilor . . . . 🆘
* Atunci când copiii ajung pentru prima oara la un club de fotbal și sunt întrebați de ce au venit la fotbal, nici un copil nu va spune că vrea la fotbal pentru cupe și medalii. Cel puțin eu nu am auzit asta vreodată, deși am pus această întrebare de sute de ori. Toți copiii se înscriu la un club de fotbal pentru că iubesc acest sport și doresc să își urmeze o pasiune, având și susținerea părinților.
– Cum ajungem de aici la goana dupa rezultate?!
Intervine orgoliul părinților, cateodatā si a antrenorilor!!!
➡️“Copilul meu este talentat și muncitor, vreau să mă mândresc cu el”.
➡️”Trebuie să câștigăm acest turneu, altfel de ce am mai venit aici?”.
➡️ “Pentru ce plătesc cotizația, să văd cum câștigă alte echipe?”.
Care sunt repercursiunile acestui mod de gândire?
Copilul este tratat ca o jucarie aflată în mâinile unor adulți (părinți, antrenori).
Copilul trebuie să aibă rezultate pentru a mulțumi adulții, iar lipsa acestor rezultate generează repercursiuni.
SCHIMBAREA CLUBULUI IN CAUTAREA GLORIEI
Cunosc cazuri de copii care au fost forțați de către părinți să schimbe și câte 3-4 cluburi la vârste fragede, în căutarea acelui club care produce “rezultate” (victorii, cupe, trofee etc). De cele mai multe ori, părinții sunt atrași de cluburi care castiga, care vizeazã medalii, trofee cu orice pret !!!
Pentru mândria acestor părinți, una este să spună că băiatul joacă la echipa X și alta este să spună că joacă la echipa Y . Din păcate, acești copiii nu reușesc să aibă stabilitatea emoțională necesară dezvoltării propice ca fotbaliști, din cauza schimbării dese a mediului social (alt club, alți antrenori, alți colegi)!
În toate sporturile, cei care ajung mari campioni nu sunt de obicei cei care au avut cele mai bune rezultate la nivel de copii și juniori. Explicația psihologică este simplă : cu cât presiunea rezultatelor apare mai devreme, cu cât această foame de rezultate este satisfăcută mai mult, cu atât micii sportivi vor fi tentați să renunțe pe măsură ce înaintează în vârstă…
INTELEGEREA REZULTATELOR LA NIVEL DE COPII SI JUNIORI
Putem lua oricare jucător de top…credeți că vreodată, atunci când un club și-a pus problema să transfere unul dintre acești jucători, cineva a dorit să afle măcar câte trofee a câștigat acel jucător la 12, 14 sau 16 ani? Rezultatele la nivel de copii și juniori nu au nici o importanță atunci când un jucător este analizat pentru a i se oferi un contract. Pe nimeni nu interesează cât a fost scorul sau câte goluri a marcat jucatorul X în meciul al treilea de la turneul de fotbal de la – de acum 5 ani.
În schimb fotbaliștii sunt analizați pentru aptitudinile lor tehnico – tactice, pentru calitățile fizice și mentale. Adică exact acele aspecte care sunt lăsate de-o parte atunci când un copil este introdus de către adulți în această goană pentru rezultate la nivel de juniori ….
Din pacate, rãul e deja facut in fotbalul juvenil! De aici si generatiile si rezultatele de azi. In speranta ca se mai poate face ceva in aceasta privinta, lasati copiii sã se bucure de acest joc exact asa cum isi doresc ei. Nu incercati sa ii suprasolicitati cu antrenamente, nu incercati sa le transmiteti ”cunostintele d-voastra in domeniu”! Fiecare copil are calitatile lui, iar fotbalul poate fi, in final, doar o scurta etapa din adolescenta acestora!

About Author