Categories Tenis

Noi dovezi în cazul Simonei Halep

Simona Halep (32 de ani) a produs niște rezultate formidabile în tenis, mai ales venind dintr-o țară ca România, cu resurse limitate. Tocmai de aceea, e cu atât mai mare regretul că s-a ales praful de imaginea ei, pe final de carieră.

Pentru că, de mai bine de un, orice știre despre „Simo“ e strict legată de cazul de dopaj. Performanțele ei sportive au fost date uitării de marea majoritatea a oamenilor. Iar după ce a apărut decizia Sport Resolutions, cu suspendarea româncei pentru 4 ani, dar mai ales motivarea acestei sentințe, din păcate, Halep și-a pierdut și credibilitatea.

 

Așa se explică faptul că acum, tot mai mulți oameni, inclusiv din presa românească, spun, răspicat, că Halep s-a dopat. Iar apărarea cu care constănțeanca se va duce și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) e spulberată din Canada. Concret, de John Koveos de la firma Quantum Nutrition, cea care a produs suplimentul cu colagen folosit de Halep la indicația Academiei Mouratoglou.

Problema Simonei e că testele efectuate de laboratorul Agenției Mondiale de Antidoping (WADA) n-au găsit urme de Roxadustat în suplimentul despre care ea spune că a fost contaminat. Mai mult, judecătorii de la Sport Resolutions au fost uimiți de cantitatea de Roxadustat depistată în proba de urină a Simonei. Și au concluzionat că, și dacă acest supliment cu colagen a fost contaminat, el nu explică valorile mari găsite în proba româncei.

Drept urmare, s-a tras concluzia că, în cazul Simonei, a existat o a doua sursă de Roxadustat. De precizat că și Halep și-a dat un „autogol“ urât: a omis faptul că a folosit suplimentul cu colagen la începutul anchetei în cazul de dopaj. Adevărul a explicat aceste lucruri, pe larg, aici.

Așadar, cu aceste detalii importante, e lesne de înțeles de ce firma canadiană Quantum Nutrition, practic, se spală pe mâini în cazul Halep. Site-ul gsp.ro a preluat o declarație dată de John Koveos pentru „The Globe and Mail“ în care acesta, nutriționist de profesie, atacă tabăra Halep.

„Au nevoie de cineva pe care să dea vina. Se dorește ca firma să fie țapul ispășitor. Quantum Nutrition produce suplimente pentru sute de atleți, printre care olimpici sau hocheiști din NFL. Niciun sportiv nu a avut probleme, fiind testați în mod regulat. Iar Halep nu a fost singura sportivă care a folosit acel produs în acea zi, la US Open”, a spus John Koveos pentru sursa citată.

Avocatul Simonei a anunțat că românca a dat în judecată Quantum Nutrition, în speranța că va fi despăgubită. Având în vedere motivarea deciziei suspendării Simonei însă, sunt șanse mici ca Halep să primească vreun ban.

About Author