Francisc Vaștag, un mare campionat dar înainte de toate, un mare OM

Multiplu campion european şi mondial, Francisc Vaştag este primul boxer român care a câştigat centura supremă la categoria sa. A înregistrat şi un record la box amatori: 385 victorii, 17 înfrângeri, potrivit www.csm-resita.ro.

S-a născut la Reşiţa, jud. Caraş-Severin, la 26 noiembrie 1968.

Şi-a început cariera de pugilist la CSM Reşiţa, fiind descoperit de antrenorul Vasile Bala, potrivit ”Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România” (vol. I, Bucureşti 2002). A boxat sub culorile cluburilor Metalul Bocşa, Dinamo Bucureşti, „Selena” Bacău şi „Freedom Star Farul” Constanţa, obţinând cinci titluri de campion naţional la categoria 71 kg, în anii 1989, 1990, 1991, 1992 şi 1993.

 

Francisc Vaştag este declarat învingător în meciul disputat în compania boxerului Vasile Morovan, în cadrul competiţiei ”Centura de Aur”, Bucureşti, 3 mai 1992.

 

Despre Francisc Vaştag (foto), cel mai bun produs al boxului amator din România, s-a spus că este un talent uriaş. El ar fi putut deveni un mare campion indiferent ce sport ar fi practicat. A fost atras la început de fotbal, ajungând chiar în echipa de juniori a clubului FCM din Reşita, oraşul său natal.

Într-o sală de box a intrat pentru prima oară la 14 ani, mai mult la insistenţele prietenilor de joacă. Întâlnirea cu antrenorul Vasile Bala avea să-i schimbe definitiv viaţa. Reputatul tehnician şi-a dat seama imediat ce diamant neşlefuit i-a căzut în mână şi l-a convins să lase fotbalul în favoarea boxului, care i se potrivea ca o mănuşă, mai notează sursa citată mai sus.

 

 

Timp de câţiva ani, Feri (Francisc) a împărţit sala de antrenament cu fratele său geamăn, Laszlo, despre care se spunea la vremea respectivă că este chiar mai talentat decât el. Ghinionul lui Laszlo a fost că înaintea Campionatului European de juniori din 1986, la care cei doi fraţi ar fi trebuit să participe, la un control medical de rutină, a fost diagnosticat cu cataractă congenitală, fiind scos din lot în ultima clipă, menţionează www.csm-resita.ro. Laszlo a mai urcat în ring o perioadă, după care a renunţat la box pentru fotbal, sport pe care l-a practicat în paralel, devenind un bun jucător de Divizia B, la Metalul Bocşa.

Boxer cu o aleasă ţinută în ring, Feri Vaştag a realizat performanţe unice în concursurile internaţionale oficiale încă din perioada junioratului. A fost campion european de juniori la Bröndby (1987) şi campion mondial de juniori la Havana (1988). A câştigat trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori: Moscova (1989), Tampere (1993) şi Berlin (1996) şi una de bronz la Sydney (1991). A fost dublu campion european, la Bursa (1933) şi Vejle (1995). A ocupat locul I la Cupa Mondială de la Bangkok (1994), locul I la Jocurile Bunăvoinţei de la Seattle (1990) şi a fost de şapte ori câştigător al „Centurii de Aur” din Bucureşti, câştigând şi multe alte turnee interne şi internaţionale.

 

Francisc Vaştag la sosirea pe aeroport după ce a câştigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de seniori de la Tampere, 18 mai 1993.

 

A concurat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice (Seul 1988, Barcelona 1992 şi Atlanta 1996) ajungând în sferturi de finală în 1992, menţionează https://olympics.com.

Este primul campion mondial al boxului amator românesc, remarcându-se prin loviturile combinate în serie, directele şi croşeele în viteză. Este considerat de specialişti cel mai bun boxer amator român.

 

În anul 2000 a fost numit pentru prima oară antrenor al lotului naţional de box, unde a activat până la sfârşitului anului 2002, pentru ca la începutul anului 2005 să fie readus la lot ca antrenor coordonator, dându-şi demisia în 2006. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Box.

I s-a acordat, în anul 2000, titlul de Maestru Emerit al Sportului şi i-a fost decernat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler.

About Author